Belföld

2006.02.15. 14:30

Arcon lõtt aktivista

Megvan már az elkövetõ, saját bevallása szerint ittas volt, és korábban is zaklatták. Életképek egy választási kampányból.

Mórocz Zsolt

Budapest (MTI) - A harmadik köztársaság történetében példátlan, hogy kedden egy, a liberális párt számára ajánlószelvényt gyûjtõ fiatal aktivistát arcon lõttek egy gázpisztollyal a XI. kerületben - mondta szerdán Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a kerületi pártirodán tartott sajtótájékoztatón.

rn

 A 43 éves elkövetõ ellen a rendõrség eljárást indított, a férfi megbánta tettét a nyomozóknak, és azt mondta: nem volt tettének politikai motivációja.
- A felelõsség azoké, akik arról beszélnek, hogy ki kell irtani az SZDSZ-t, (...) , és azoké a felelõsség, akik évek óta az indulatok gerjesztésére játszanak, és ebbõl akarnak a maguk számára politikai tõkét kovácsolni - mondta a pártelnök, aki kijelentette: ez tûrhetetlen, és abba kell hagyni.

rn

Hermann György, akinek a száján látható a gázpisztolylövés nyoma, a történteket ismertetve elmondta: becsöngetett a lakásba, elmondta, hogy ajánlószelvényt gyûjt a választásokra, és amikor közölte, hogy az SZDSZ számára teszi ezt, az illetõ nem szalonképes szavakat használva, a kémlelõ ablakon keresztül kidugta a gázpisztolyt, és meghúzta a ravaszt. Hozzátette: mindez olyan gyorsan történt, hogy nem volt ideje reagálni.

rn

Az MTI-nek elmondta: a rendõrségen feljelentést tett az elkövetõ ellen, de az esettõl függetlenül tovább folytatja az ajánlószelvény-gyûjtést a liberálisoknak.

rn

Schõn Péter õrnagy, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje az MTI-nek elmondta: az eset kedden este fél 8-kor történt. A rendõrség büntetõeljárást indított egy 43 éves budapesti férfi ellen súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt - tette hozzá. Mint mondta, kihallgatták a sértettet és a gyanúsítottat is, utóbbi elismerte a cselekményét, és megbánta tettét. A gyanúsított - aki egyébként vagyonõri igazolvánnyal rendelkezik - szabadlábon védekezik.

rn

 A férfi azzal magyarázta tettét, hogy ittas volt, illetve, hogy korábban már több alkalommal zaklatták a nyugalmát különféle szórólapokkal. Tettének - elmondása szerint - nem volt politikai motivációja - tette hozzá Schõn Péter. A szóvivõ tájékoztatása szerint a nyomozás során beszerzik a fegyverszakértõ véleményét, hogy a lefoglalt eszköz minek minõsül, és az orvosszakértõi véleményt arról, hogy milyen sérülést okozott, illetve okozhatott az elkövetõ. A férfi által használt gáz-riasztófegyver egyébként önmagában nem engedélyköteles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!