Belföld

2006.02.09. 18:54

Elõre hozott nyugdíjazás

Budapest (mti) – A kormányfõ szerint lehetõvé kellene tenni az elõre hozott nyugdíjazást az 55. életévüket betöltött munkanélkülieknek

Mórocz Zsolt

Az elôre hozott nyugdíj szabályait alkalmazva, engedjük meg a nyugdíjba menetelt azoknak, akik betöltötték 55. életévüket és már legalább két éve keresnek eredménytelenül állást – ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Idõsügyi Tanács tegnapi ülésén megfogalmazódott egyik javaslatot a tanácskozást követô sajtótájékoztatón.
A kormányfô elmondta: az 55 év férfiakra és nõkre egyaránt vonatkozik, és az intézkedés terheit a költségvetés közvetlenül megtérítené a nyugdíjalapoknak. Gyurcsány Ferenc szavai szerint a kormány támogatja azt az indítványt, hogy a 17 ezer mezõgazdasági járadékos havi járadéka 2007. január elsejétôl 3500 forinttal emelkedjen. Ennek költségkihatása egymilliárd forintnál kevesebb.

A kabinet a Mezõgazdasági Nyugdíjasok Országos Egyesülete felvetésére megvizsgálja, hogy fél évvel elôre hozható-e a nyugdíjkorrekcióban nem érintett rétegnek juttatandó változtatás. A miniszterelnök a jelenleg 65 év felettieknek járó utazási kedvezmények kapcsán szólt arról: õ személy szerint támogatja a korhatár 62 évre való leszállítására vonatkozó felvetést, de egy ilyen intézkedésrõl felelõsen csak gondos számítások után lehet dönteni. Az Idõsügyi Tanács következô ülésére ígérte a kormányfõ a választ arra is, hogy kiterjeszthetõ-e a 13. havi nyugdíj a nyugdíjszerû ellátásban részesülõ, mintegy 320 ezer idôs emberre.
„Nem fizethetik meg a nyugdíjasok a foglalkoztatásbõvítés árát” – rögzítette Gyurcsány Ferenc, miután tájékoztatta a tanácskozás résztvevôit a Start Plusz és a Start Extra programról.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese reagálásában azt mondta: a kormányfô 55 éves munkanélküliek elõre hozott nyugdíjára vonatkozó javaslata „a kampány hevében kimondott mondat, válasz a 14. havi nyugdíjra”, amit az MDF kampányfogásnak tekint.
Hozzátette: nincsenek meg a számítások arról, hogy a javaslat milyen hatással lenne a nagy hiánnyal küszködô nyugdíjkasszára és a munkaerõpiacra.

Soltész Miklós, a Fidesz családpolitikai programszóvivõje úgy reagált: „Gyurcsány Ferenc legújabb ötlete alapján kényszernyugdíjba akarja küldeni az állás nélkül maradt embereket”. A politikus szerint a kormány nem tud mit kezdeni a megállíthatatlanul növekvõ munkanélküliséggel, ezért a dolgozni akaró, aktív embereknek „munka helyett a kiszolgáltatottságukat állandósító, megalázóan alacsony nyugdíjat akar adni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!