Belföld

2006.02.11. 11:04

Folytatódó gázárvita

Budapest (mti) – A Fidesz szerint a kormány a január 18-tól érvényes, eltitkolt gázáremeléssel a monopolhelyzetben lévõ gázszolgáltatók oldalára állt, ahelyett, hogy megvédené az embereket az áremelkedéstõl.

Mórocz Zsolt

Ezt Pokorni Zoltán alelnök mondta tegnap. Az MSZP szerint a Fidesz azt a valós tényt, hogy nem történik lakossági gázáremelés, „hamis színben tünteti fel”. A kormányszóvivõ pedig azt állította: Pokorni elismerte, megtévesztô a pártja választási plakátjain megjelentetett közlés a gázáremelésrõl.
„Sajnálatos, hogy a Gyurcsány-kormány nem az emberek, hanem a monopolhelyzetben lévô szolgáltatók oldalára állt, és januártól jelentõsen növelte az emberek terhét és a szolgáltatók hasznát” – mondta Pokorni.
Pokorni Zoltán hozzátette: a Fidesz nagyon határozottan arra kéri a miniszterelnököt, hogy szólítsa fel gazdasági miniszterét az emelés alapjául szolgáló rendelet visszavonására. Mint mondta, a gazdasági minisztérium rendelete január 18- tól a lakosság számára 7,1 százalékkal, a nagyobb fogyasztóknak pedig 8 százalékkal növelte meg a földgáz árát. Pokorni szerint nem állja meg a helyét az a kormányzati érvelés, miszerint a kompenzációs alapban megvannak a megfelelõ források, hiszen – folytatta – a Magyar Energia Hivatal és más független szakértõk szerint is csak áprilisig elegendõ ez az összeg. „Ez az ´utánam az özönvíz´ magatartás elfogadhatatlan egy felelõs kormánytól” – mondta a Fidesz alelnöke, aki hangsúlyozta azt is, a kormánynak azért van a földgáz esetében törvényi lehetõsége a hatósági ár megállapítására, hogy éljen vele, és megvédje a fogyasztókat a monopolhelyzetben lévõ szolgáltatókkal szemben.

Élõ Norbert
szocialista országgyûlési képviselô Pokorni Zoltán sajtótájékoztatójára úgy reagált: a Fidesz azt a valós tényt, hogy nem történik lakossági gázáremelés, „hamis színben tünteti fel”. „Nem fog emelkedni a lakossági gáz ára” – hangsúlyozta. Újra kiemelte: a kompenzációs alapban megvannak a megfelelô források, 100 milliárd forint van az alapban, „ha nyáron, augusztusban mínusz fokok lennének, akkor ürülhetne csak ki a kassza”. Batiz András kormányszóvivõ is azt nyilatkozta: szeretné megnyugtatni Pokorni Zoltánt, a bányajáradékból képzõdõ kompenzációs kasszában egész évre elég pénz áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!