Belföld

2006.03.24. 15:28

Enyhe MSZP-fölény

Budapest (mti) – A Szonda Ipsos legújabb jelentése szerint az MSZP ledolgozta év eleji hátrányát, és riválisához, a Fideszhez képest minimális elõnyt szerzett.

Mórocz Zsolt

Jelenleg nem tapasztalható kormányváltó hangulat – áll a közvélemény-kutató intézet jelentésében, amelyet tegnap ismertetett egy országos lap. Az MSZP-nek 30, a Fidesz– KDNP listájának 28 százalékos a támogatottsága. A szocialisták vezetése a biztos pártválasztók körében is megfigyelhetõ, de 46 százalékuk a Fidesz 43 százalékához viszonyítva szoros versenyt mutat. Az emberek 86 százaléka fej fej melletti versenyt érzékel, de e szûk keretek között inkább a szocialisták gyõzelme van a levegõben: 42 százalék szerint az MSZP, 29 százalék szerint a Fidesz fog nyerni – jelzik a kutatók.

A lakosság relatív többsége azt szeretné, ha a Gyurcsány-kormány folytatná tevékenységét, nincs kormányváltó hangulat – állítja a Szonda Ipsos, amelynek munkatársai március közepén végeztek közvélemény-kutatást. Jelenleg a választásra jogosultak 61 százaléka úgy véli, hogy az áprilisi választások elsõ fordulójában leadja voksát, ez még mindig elmarad a négy évvel ezelõtt mért 69 százalékos szinttõl – áll a felmérésben.
A részvételi szándék és a szavazati valószínûségek szintje alapján az MSZP-nek legkevesebb 2,2 millió szavazója lehet az elsû fordulóban, a Fidesz–KDNP listájára pedig legalább 2,1 millióan szavazhatnak. Mindkét pártnál néhány százezerrel bõvülhet a szavazói kör.

Az emberek kétharmada kettõnél több pártot szeretne látni a törvényhozásban: az SZDSZ tartja az öt százalékot, a biztos szabad demokrata szavazói kör jelenleg 200 ezer fõt tesz ki. Nem kizárt az MDF bekerülése sem, bár a párt ezúttal is az idei évre jellemzõ három százalékos biztos pártválasztói körrel rendelkezik – jelentette a Szonda Ipsos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!