Belföld

2006.03.22. 17:37

Gyermekszegénység elleni program készült

Budapest (mti) – Kormányzati programot kell alkotni a Ferge Zsuzsa akadémikus nevével fémjelzett Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program bázisán – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap a program bemutatása alkalmából rendezett szakmai beszélgetésen.

Mórocz Zsolt

A miniszterelnök elmondta: „A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program bázisán meg kell alkotni a gyermekszegénység- ellenes kormányzati programot, amely mögé parlamenti döntés kell”. Hozzátette, hogy a program megalkotása a kormányalakítást követô elsô három hónap feladata lenne. Gyurcsány Ferenc a Ferge Zsuzsa vezetésével kidolgozott szakmai programot ismertetve elmondta, hogy annak rövid távú, hároméves része a szegénység mélységének csökkentésére koncentrálna, míg a program hosszú távú, 25 évre szóló része a szegénység mértékét csökkentené. Hozzátette: a hároméves programot szociálpolitikai eszközökkel lehet megvalósítani, a hosszú távút pedig általánosabb, integrált gazdasági, társadalmi fejlesztési program keretében.

A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson a szegénység elleni küzdelem legfõbb eszközeinek a képzést és a munkahelyteremtést nevezte. Mint mondta, a szegénység kialakulásában döntõ szerepet játszik a munkanélküliség, amely összefügg a szakképzettség hiányával.
A miniszterelnök 2005 októberében jelentette be a Nemzeti Szegénységellenes Programot, amelynek középpontjába elsõként a gyermekszegénység felszámolását állította. A program kidolgozására Ferge Zsuzsa akadémikust kérte fel, akinek ismertetése szerint ma Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek él szegénységben.

Harrach Péter, a Fidesz családpolitikai programszóvivõje közleményében azt írta: a leendõ polgári kormány még 2006-ban megalkotja a Nemzeti Családtámogatási Programot. A Fidesz e programmal könnyebbé teszi a gyermekvállalást, a gyermeknevelést, és garantálja az édesanyák számára, hogy ne kelljen választaniuk karrier és család között – tette hozzá. Pártja tervei szerint kevesebb adót fizet majd, aki gyereket nevel: az adórendszer figyelembe fogja venni, ha valaki jövedelmébôl másokat is eltart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!