Belföld

2006.03.31. 16:35

Hannibál nincs a kapuk elõtt

Mórocz Zsolt

Tûnjék meglepõnek, de a választási küzdelemnek vannak értékei. Nem volt még kampány Magyarországon, amelyben ennyire fontos szerepet játszottak a gazdasági és szociális kérdések. A politikai erõk „hétköznapi”, érthetõ, átélhetõ témákat és üzeneteket választottak. Tévedés mindezt a demagógia és a populizmus vádjaival elintézni: a pártok alkalmazkodni próbálnak a szavazók igényeihez.

Az ígéretverseny mögött gazdaságfilozófiai, társadalompolitikai különbségek fedezhetõk fel. A Fidesz tudatosan kíván letérni a közgazdaságtan fõáramának útjáról, amelyet leginkább az MDF és az SZDSZ képvisel. Az MSZP minden más pártnál inkább kíván építeni az európai uniós tagság elõnyeire. Közben ott lebeg az euró bevezetésének 2010-es dátuma, s szeptemberben számot kell adni arról, miképp kívánja ezt elérhetõvé tenni a kabinet. Ez döntõen meghatározza majd a kormányzati ciklus gazdaságpolitikáját, s megmutatja, mit kell komolyan venni az ígéretekbõl. Jócskán vannak megválaszolatlan kérdések a pártok programját illetõen. Arra mégis alkalmasak, hogy a követni szándékozott irányokról képet alkothassunk, s ez nem is olyan kevés.

A kampány egy másik jelenségét talán még furcsább „hasznosnak” nevezni. Mikola István felvetette, hogy ötmillió határon túli magyarnak kellene állampolgárságot és választójogot adni. Ugyanõ a szingliket, Semjén Zsolt a melegeket bélyegezte meg. Semjén a vallásról mint közügyrõl is értekezett. E nézetekkel amúgy bármely nyugat-európai kereszténydemokrata pártban diszkvalifikálnák magukat. A miniszterelnök szerint a vallás magánügy. Az SZDSZ arról beszélt, hogy az agresszív vallási fundamentalizmus érkezett meg Magyarországra. A „szimbolikus” kérdésekrõl szóló vitát sokan értelmetlennek tartják. Holott megmutatja a választóknak, hol húzódnak a politikai élet konfliktusvonalai. A családkép, az állam és az egyház viszonya, a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás mikéntje olyan ügyek, amelyekben tényleges ellentétek vannak a politikai oldalak között.

A kampánynak emellett van legalább egy „nem hasznosuló” eleme. A pártok ismét be akarják bizonyítani: Hannibál a kapuk elõtt áll. Eljátsszák, hogy a fõ kérdés az, demokrácia lesz-e Magyarországon 2006. április 24-én is. Mindannyian jól tudják: nem ez a választás tétje, hanem „mindössze” annyi, ki kormányozzon. Ám ha folyton a demokrácia végromlásával ijesztgetik a választókat, akkor utóbbiaknak sem a biztonságérzete nem erõsödik, sem a politikából való sokat emlegetett kiábrándultság nem fog enyhülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!