Belföld

2006.03.28. 15:38

Jobboldali párt jöhet majd csak számításba

Szombathely (bb) – Miért is kössünk koalíciót? – címmel tartott tegnap sajtótájékozatatót az MDF, amelyen Herényi Károly frakcióvezetõ a párt szövetségi politikáját ismertette.

Mórocz Zsolt

A frakcióvezetõ kijelentette: ha koalíciót köt a párt, akkor mindenképpen jobboldali szövetség mellé állnak majd. Itthon azonban – az MDF véleménye szerint – két nagy baloldali párt verseng egymással, akik azonos szlgenekkel és célokkal ugyanazt a tábort próbálják maguk mellé állítani.

– A baloldali pártokkal általában az alkalmazottak és az eltartottak szimpatizálnak: a nyugdíjasok, a minimálbérbõl élõk, a munkanélküliek, a közszolgálati munkát végzõk, az egyetemisták és fõiskolások – állítja a frakcióvezetõ. A választópolgárok között õk vannak többségben, ezért õk döntenek majd a választás kimenetelérõl. Az MDF célja, hogy a választások után többpártrendszer legyen.

A frakcióvezetô a párt legfontosabb programpontjai közül kiemelte a mûködõ gazdaság megteremtését, mellyel a szürkegazdaság ellen szeretnének harcolni. Javasolják többek között az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését, s egyszerûsíteni szeretnék az adóbevallás rendszerét. A frakcióvezetõ szerint a mostani adózási rendszer olyan, mint egy pókháló: a kicsik fennakadnak rajta, a nagyok pedig átszakítják azt. Emellett a párt támogatná a magyar vállalkozókat is. A mostani kamattámogatási renszer helyett ösztönöznék a kis- és középvállalkozók hitelhez jutását, mivel ez ma hazánkban csupán a vállalkozók 2-4 százalékát érinti.

Böröcz Miklós, a 2-es választókerület képviselõjelöltje elmondta, hogy gyakran kérdezik meg tõle: létrejöhet-e koalíció a szocialistákkal. A képviselõjelölt ezt a találgatást elutasítja, de azt hozzátette, hogy szerinte a párt biztosan bejut a parlamentbe.
Dr. Radnai Endre
, az 1-es választókerület képviselõjelöltje szerint Szombathely leépül, s mindenképpen tenni kell valamit, sürgõs változtatásokra (például munkahelyteremtésre) lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!