Belföld

2006.04.11. 15:58

Második nekifutás

Budapest (mti) – Kampánynagygyûlésekkel futott neki a parlamenti választások második fordulójának a két nagy parlamenti párt hétfõn. „Belehúzunk, megcsináljuk!” – mondta az MSZP fórumán Gyurcsány Ferenc. „Harcolni fogok, és harcoljatok ti is!”– jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz– KDNP gyûlésén.

Mórocz Zsolt

A remény, a gyarapodás, a szabadság, illetve a haza és a haladás koalíciójának nevezte Gyurcsány Ferenc az MSZP és az SZDSZ közötti együttmûködést hétfôn a Batthyány-örökmécsesnél tartott szocialista kampánygyûlésen. A két párt közötti együttmûködés az emelkedô ország koalícióját jelenti, ami a szabadság, a demokrácia és a remény mellett a haza és a haladás közös ügyének koalíciója is – mondta a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc hozzátette: a remény koalíciója azt jelenti, hogy lehet normálisan és nyugodtan élni Magyarországon, jó és egyre jobb magyarnak lenni. „Belehúzunk, megcsináljuk!” – zárta beszédét a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Hiller István, az MSZP elnöke és Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke a parlamenti választások második fordulóján való részvételre és a koalíció jelöltjeinek támogatására kérte a választókat. Hiller István a néhány ezres hallgatóság elôtt azt mondta: „aki most hátradõl, aki azt gondolja, hogy ez így rendben van, az téved, és nem a mi sikerünket akarja. Sok a dolgunk. Ahogy mondjátok szerte az országban, hát most igazából így van: húzzunk bele!”. A pártelnök, akinek beszédét többször is tapssal szakították félbe, elmondta, hogy vasárnap kettõs gyõzelem született: az MSZP legyôzte a Fideszt, az SZDSZ pedig bõvítette támogatottságát.

Egy incidens történt a nagygyûlésen: rendôrök vitték el azt a fiatalembert, aki egy ház tetejérôl nadrágja letolásával provokálta a kampánygyûlést. Ettôl eltekintve békés, nyugodt hangulatban zajlott a koalíciós politikusokat felvonultató kampányrendezvény. Az emberek zsúfolásig megtöltötték a Batthyány örökmécses környékét.

„Harcolni fogok, és harcoljatok ti is” – mondta Orbán Viktor hétfôn a budai Várban tartott Fidesz-kampánygyûlésen. Azok fognak belépni (a gyõzelem) nyitott ajtaján, akik egyesítik erõiket – jelentette ki. „Azt kell elérnünk, hogy két hét múlva együtt szavazzanak a kormányváltásra azok, akik valaha a rendszerváltáskor a demokratikus ellenzéket támogatták, azok, akik most az MDF-re szavaztak, azok, akik kereszténydemokrata meggyõzõdésûek. Meg kell mozdítanunk a magyar vidéket és a magyar gazdákat, (...) és el kell érnünk az elsõ szavazókhoz, mert most vasárnap a fiataljaink nem mentek el elegendõ számban szavazni” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a magas budapesti és az alacsonyabb falusi részvételi adatok azt mutatják, hogy a falvakban vannak a Fidesz szellemi, lelki, emberi tartalékai.
Ugyanakkor jelezte: nemcsak az egykori „rendszerváltó pártvezetôknek” kell megállapodniuk, hanem elôször és mindenekelôtt a szavazópolgároknak, ezért arra kérte hallgatóságát, ne legyenek szomorúak, amiért nem sikerült nyerni az elsô fordulóban. „Ha megállapodunk, akkor gyôzni fogunk, mert jóval több mandátumot szerezhetünk a második fordulóban, mint az ellenfeleink” – jelentette ki. „Én maradok, fent vagy lent, mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hûség kérdése” – hangsúlyozta a legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje.

„Azoknak kell lennünk, akik nem futnak el” – tette hozzá. Az Orbán Viktor elõtt szóló Martonyi János volt külügyminiszter azt hangsúlyozta: az ország sorsforduló elé érkezett, az igazi kérdés az, hogy él-e még 1956 és a rendszerváltás szelleme, emlékezünk-e még Antall József örökségére. Félre kell tenni az egyéni szempontokat, a vélt vagy valós sérelmeket, felül kell emelkedni ezeken, mindenkinek szembesülnie kell saját lelkiismeretével – tette hozzá.
Pokorni Zoltán történelmi vétekrõl beszélt. Ha nem vagyunk képesek összefogni, mert a hiúság erõsebb, mint a haza szeretete, akkor történelmi vétket követünk el – jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!