Belföld

2006.08.16. 02:29

Karneváli komédiák

<strong>Szombathely (öl) - A Karneválszínház társulata tegnap - a püspöki tiltás miatt - kénytelen volt átköltözni az egyházmegyei kollégiumból a megyeháza udvarára: pénteken ott lesz a Karneváli komédiák ősbemutatója. A megváltott jegyek érvényesek.</strong>

Mórocz Zsolt

"A karneváli komédiák vígjátékai mélyen sértik a hívő katolikus keresztények vallásos meggyőződését", indokolta döntését dr. Veres András megyés püspök, aki pénteken kapta meg dr. Ipkovich György polgármestertől a karneváli bemutatóra invitáló levelet, abban "vált gyanússá" számára az egyik komédia címe: Férj a gyóntatószékben. Azonnal felvette a kapcsolatot Szommer Ildikó karnevál-igazgatóval, aki kérésére eljuttatta hozzá a karneváli komédiák szövegkönyvét, amelynek tüzetes áttanulmányozása után - mint mondta - "gyanúja beigazolódott": a fent nevezett darab dr. Veres András véleménye szerint a keresztény ember számára az egyik legszentebb szentséget, a gyónást gúnyolja ki, de a másik három, bemutatásra szánt komédia sem méltó az egyházmegyei kollégium szellemiségéhez. A kérdésre, hogy nem talál-e aggályosnak felbontani egy olyan szerződést, amelyet elődje, dr. Konkoly István kötött meg - a szerző és a darabcímek ismeretében - a karneváli kuratóriummal, a püspök nemmel válaszolt. Azért nincsenek aggályai, mert úgy látja: a Karneválszínház nem teljesített minden feltételt, nevezetesen ígérete ellenére nem mutatta be időben a szövegkönyvet. Arra a felvetésre, miszerint az egyházmegyei kollégium udvara kiválóan alkalmas színházi előadások bemutatására, kár volna hát végképp megfosztani a lehetőségtől, dr. Veres András elmondta: "helyes darabválasztás esetén" nem látja akadályát a Karneválszínházzal való együttműködésnek. Sőt, elhatározta: maga is mindent megtesz azért, hogy "az egyházmegyei kollégium udvarán a jövőben megfelelő színvonalú és szellemiségű előadásokat láthasson a közönség".

Szommer Ildikó szerint nem szerepelt a szerződésbe foglalt feltételek között a szövegkönyv bemutatása: "Kezdettől nem titkoltunk semmit. Február 2-án kelt az a levél, amelyben az előző püspöktől elkértük az egyházmegyei kollégium udvarát, tételesen felsoroltuk a bemutatandó műveket is. Felajánlottuk ugyan, hogy elkészülte után elküldjük az előadás szövegkönyvét, amely egyébként semmiben nem tér el a levélben megjelölt Sachs-darabok szövegétől. Március 2-án megérkezett a válasz, miszerint dr. Konkoly István engedélyezi a karneváli komédiák bemutatását. Nem igényelte sem a szövegkönyvet, sem a szinopszist. Ezek után megállapodást kötöttünk a kollégiummal is. Az udvar használatáért komoly bérleti díjat fizetett volna - fizetett tavaly is - a kuratórium. Dr. Veres András nem találja összeegyeztethetőnek az egyházi értékrenddel a Sachs-darabokat - amelyek bemutatásáról korábban is tudomása volt, és amelyek bemutatását elődje engedélyezte -, ennek következtében viszont egyoldalúan bontott fel egy jogilag érvényes szerződést. A kuratórium mielőbb összeül, hogy megvitassa az esetleges további lépéseket." A megyeháza udvarán felállított nézőteret mintegy száz ülőhellyel ki kell bővíteni, hogy mindenki, aki jegyet váltott, megnézhesse az előadást. Szommer Ildikó a közönség türelmét kéri: szektorokat például az új helyszínen nem érdemes keresni.

Jordán Tamás, a karneváli komédiák rendezője roppantul csodálkozik azon, hogy a püspök kifogásolnivalót talált "ebben a négy csodálatos, példázat értékű régi komédiában". Mint mondta, katolikus, mélyen istenfélő ember lévén ő maga állt volna el a rendezéstől, ha a legapróbb kételyei támadtak volna.

"Nem akarom azt mondani, hogy az infarktus kerülget", kommentálta az eseményeket Duró Győző dramaturg, a Karneválszínház művészeti vezetője, majd azzal folytatta: "Nem értem a püspök úr döntését. Véleményem szerint ezek a darabok az egészséges életörömön túl semmi bántót nem tartalmaznak." Ráadásul a püspöki döntés előbb is kiderülhetett volna: a Karneválszínház már készen állt a hétfői próbakezdésre, amikor értesült az engedély visszavonásáról. Duró Győző elmondta azt is, hogy a volt megyés püspök oly mértékben mutatkozott toleránsnak tavaly - akkor Plautus A bögre című, a földközeli humort szintén nem nélkülöző komédiáját mutatták be -, hogy az idén "eszünkbe sem jutott, hogy a Sachs-komédiák gondot okozhatnak". A megjegyzésre, hogy a születésük idején, a 16. században ezeket a komédiákat minden valószínűség szerint "templomközelben" mutatták be, Duró Győző elmondta: több Sachs-darab bemutatóját - talán ezekét is - nem egyszerűen templom közelében, hanem templomban tartották Nürnbergben. A Karneválszínház művészeti vezetője azt javasolja, ezek után a közönség döntse el, vajon vét-e a társulat a közízlés ellen.

Dr. Ipkovich György polgármester örül, hogy a megyeháza udvarán gyorsan folytatódhatott a munka, mindemellett úgy látja, hogy "a püspök úrnak jogában áll eldönteni, kit és mit enged be egy egyházi épület udvarára. Remélem, mihamarabb személyesen is lesz alkalmunk megbeszélni a problémákat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!