Belföld

2006.08.19. 02:29

Négy kicsi komédia Lamprecht lovag jól megmondta: ...többet nyertem úgy, mint mit a püspök adni tud

Szombathely (öl) - Tegnap este a megyeháza - különben kifejezetten kellemes - udvarán megtartották a Karneváli komédiák magyarországi ősbemutatóját. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja: Hans Sachs négy farsangi komédiájából Jordán Tamás rendezett szelíd és szolid, bájos és könnyed meseelőadást.

Mórocz Zsolt

De nézzük inkább a színházat. Bezerédi Zoltán, Hollósi Frigyes, Jordán Tamás, Ergi Márta, Greifenstein János, Vass Szilárd, Horgas Ádám - amint azt jól megtanultuk - vérbeli komédiások, a kisujjukból rázzák ki a hosszú századokon át érlelődött vígjátéki típusokat, megtoldva egy kis személyességgel. De semmi túlzás, semmi elrajzolás. (Pedig akár bele is férne.) A Karneválszínház új vendége, Dobó Kata igazán mindent megtesz a siker érdekében: hol az erényes, hol meg a kikapós menyecske szerepében. Botos Éva szintén először jár Szombathelyen: énekel, táncol, ha kell, csörfös, ha kell, naiv, ha kell, teliszájú, ha kell, lenyomja Greifenstein-Jancsit szkanderben.

A közönségnek egyébként nem kellett tegnap este sokáig várnia: a négy apró komédiából összefűzött előadás A férj a gyóntatószékben című - a vitában elévülhetetlen érdemeket szerzett - darab feldolgozásával kezdődik. Bezerédi Zoltán játssza az éktelenül féltékeny férjet - a premieren ő kapta az első hangos nevetést -, aki kínjában papnak öltözik, hogy a gyónás örve alatt szedje ki feleségéből nem létező titkait. (Folytatás az 5. oldalon.)

Nem jön rá az istenadta, hogy épp jól megleckéztetik. A tanulság úgy szól, hogy van még nő, kiben bízhatsz - vallja Nürnbergben Hans Sachs. Hát ennyi. Lapozhatunk, és mire a cca. 80 perces előadás végére érünk, talán el is felejtjük ezt a kis komédiát.

A nézőtéren tegnap ült néhány kisgyerek, ők különösen jól szórakoztak. Ha egyszer szórakoztató esti mesét néztünk mindannyian, festett díszletek előtt, jó kis zenés-táncos betétekkel (koreográfia, zene: Horgas Ádám), a Homo Ludens Zenés Színpad közreműködésével.

A gyóntatószékes történet után következik A lovag meg az ibolya, amelyben tenyeres-talpas parasztok tréfálják meg a széplelkű, félreudvarló Neidhart lovagot: a piros kalpag alól szál ibolya helyett bűzlő dombocska (ugye, ugye, a prüdéria) kandikál ki, mire a hercegnő és kísérete megérkezik. Aztán jön A kalmár meg a kosara, végül A ravasz kikapós menyecske - a megfelelő tanulságokkal.

Azért valami aprsóság még történt. Jordán Tamásnak az öreg hódító szerepében azt kell mondania szíve hölgyének, hogy Nem kérem öntől semmijét, / csupán a szívét és kegyét. / Ha azt kegyedtől megkapom, / viszonzott mindent gazdagon. / Százszorta többet nyertem úgy, / mint mit a császár adni tud. Tegnap viszont Lamprecht lovag ehelyett azt mondta, hogy százszorta többet nyertem úgy, mint mit a püspök adni tud. Ez a lényeg.

(Karneválszínházi fotógalériánk a vasnepe.hu internetes oldalon elérhető, további karneválszínházi részletek pedig lapunk 16. oldalán olvashatók. )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!