2006.08.23. 02:29
Tömeges fertőzés
Szombathely (na, ser) - Már csaknem százan betegedtek meg a szociális közétkeztető hálózat szombati menüjétől. Kórházba tegnapig harminckét, zömében idős ember került.
Tegnap délelőtt felkerestük a Markusovszky kórház különböző osztályaira ételfertőzéssel került betegeket. Tíz személyt az intézmény bőrgyógyászati osztályán, belgyógyászati szakorvosok kezelnek.
- Köszönöm, most már egy kicsit jobban érzem magam - mondja érdeklődésünkre a kórházi ágyban ernyedten fekvő, bágyadtan mosolygó asszony.
- Én otthon főzök, nem szoktam ebédre befizetni. A süteménnyel a férjemet kínálták meg, ő meg nekem adta. Ahogy hallottam, itt mindenki a süteményre panaszkodik. A krémes sütit biztosan nem a konyhán készítették, látszott rajta, hogy cukrásztól hozták. Először azt hittem, hogy egy idő után jobban leszek, de nem így történt. A hasmenéses tünetek csak nem akartak múlni, így kórházba kerültem, s még be is lázasodtam.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Köszönöm, most már egy kicsit jobban érzem magam - mondja érdeklődésünkre a kórházi ágyban ernyedten fekvő, bágyadtan mosolygó asszony.
- Én otthon főzök, nem szoktam ebédre befizetni. A süteménnyel a férjemet kínálták meg, ő meg nekem adta. Ahogy hallottam, itt mindenki a süteményre panaszkodik. A krémes sütit biztosan nem a konyhán készítették, látszott rajta, hogy cukrásztól hozták. Először azt hittem, hogy egy idő után jobban leszek, de nem így történt. A hasmenéses tünetek csak nem akartak múlni, így kórházba kerültem, s még be is lázasodtam.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Köszönöm, most már egy kicsit jobban érzem magam - mondja érdeklődésünkre a kórházi ágyban ernyedten fekvő, bágyadtan mosolygó asszony.
- Én otthon főzök, nem szoktam ebédre befizetni. A süteménnyel a férjemet kínálták meg, ő meg nekem adta. Ahogy hallottam, itt mindenki a süteményre panaszkodik. A krémes sütit biztosan nem a konyhán készítették, látszott rajta, hogy cukrásztól hozták. Először azt hittem, hogy egy idő után jobban leszek, de nem így történt. A hasmenéses tünetek csak nem akartak múlni, így kórházba kerültem, s még be is lázasodtam.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Én otthon főzök, nem szoktam ebédre befizetni. A süteménnyel a férjemet kínálták meg, ő meg nekem adta. Ahogy hallottam, itt mindenki a süteményre panaszkodik. A krémes sütit biztosan nem a konyhán készítették, látszott rajta, hogy cukrásztól hozták. Először azt hittem, hogy egy idő után jobban leszek, de nem így történt. A hasmenéses tünetek csak nem akartak múlni, így kórházba kerültem, s még be is lázasodtam.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Én otthon főzök, nem szoktam ebédre befizetni. A süteménnyel a férjemet kínálták meg, ő meg nekem adta. Ahogy hallottam, itt mindenki a süteményre panaszkodik. A krémes sütit biztosan nem a konyhán készítették, látszott rajta, hogy cukrásztól hozták. Először azt hittem, hogy egy idő után jobban leszek, de nem így történt. A hasmenéses tünetek csak nem akartak múlni, így kórházba kerültem, s még be is lázasodtam.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
Az asszony mellett fekszik a nyugdíjas Pék Józsefné, aki férjével együtt evett a szociális étkeztetés szombati menüjéből.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Évek óta fizetek a menüért, most havonta 11 ezer 774 forintba kerül az ebéd. A férjem is itt van valahol a kórházban. Nagyon rosszul érzem magam, két napja semmit sem ettem. Szinte undorodom a szagoktól, az ízektől, nem kívánok semmit. Mérgelődöm amiatt, hogy több gyógyszert is be kellene szednem, de ilyen állapotok között szerintem szinte nem ér semmit. Pénteken tejfölös étel volt, de abból is keveset ettem, mert az epém miatt vigyáznom kell a táplálkozással. Szombaton megettem a levest és a híg borsófőzeléket, majd következett a sütemény. A hasmenés nem akart elmúlni, mentő jött értünk.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
Egy másik kórteremben öten, ugyanazokkal a panaszokkal fekszenek.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Biztos, hogy a sütemény fertőzött meg minket, mert az egyik ismerősöm, aki mellettem étkezett, nem ette meg a süteményét, és vígan kint van, máig semmi baja nincsen. Mi meg itt, infúzióhoz kötve várjuk a javulást - mondja az ágyhoz kötött idős nő.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokukat magas láz gyötört, de a rosszullétek változó intenzitásúak voltak. A panaszosok állapotából, a tünetekből az gyanítható, hogy bakteriális eredetű ételfertőzésről lehet szó. Dr. Stánitz Éva főorvos hozzátette: a vasárnap fellelhető ételmintákat az ÁNTSZ győri régiós laboratóriumában vizsgálják, ennek eredményéről legkorábban csütörtökön tudnak felvilágosítást adni. A betegektől vett székletmintákat helyben elemzik az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársai. Ha a két vizsgálat adatai egyeznek, nyilvánvalóan kimutatható lesz a fertőzés eredete. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy élelmiszer eredetű ételfertőzés történt, ez lehet akár szalmonellafertőzés is. Nem kizárt, hogy a sütemény a ludas. Tegnap estig kilencvennyolc megbetegedést regisztráltak, kórházba harmincketten kerültek. A betegek száma óráról órára nőtt. Zömmel idős embereket ért el a kór, de négy kisgyermek is az ápoltak között van. Valamennyiük állapota kielégítő.
A szociális étkeztetésben részt vevők betegedtek meg a szombati menütől A tisztiorvosi szolgálat megyei statisztikája szert az elmúlt évtizedben négy olyan élelmiszer eredetű fertőzés volt, amelyben alkalmanként több mint száz ember betegedett meg: egy szombathelyi középiskolában 126-an, a csákánydoroszlói szociális otthonban 144-en, a megyei kórház dolgozói közül 123-an, egy általános iskolában 122-en kaptak fertőzést.
- Most már jobban vagyok. Voltam olyan rosszul is, hogy állandóan vécére jártam, ekkor vittem magammal az infúziómat is - meséli szobatársa. - Kezdetben azt gondoltam, kicsit jobban leszek, de kórház lett a vége. Azt mondták, pár napon belül jól leszünk.
A betegek koplalnak, sok folyadékot, vizet, teát, a cukorbetegek keserű teát isznak, s megfelelő szakmai felügyelet alatt gyógyítják őket.
A betegek állapotáról dr. Farkas Tamást, az infektológiai osztály főorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem nevezhető súlyosnak a betegek állapota. Mindegyiküknek ugyanolyan panaszai voltak: hasmenés, hasgörcs, többeknél láz, hányás. A 22 ágyas - előzőleg sem üres - infektológiai osztályra nem fértek el a betegek, akiket ezért az intézmény más szintjein, épületeiben helyeztek el.
Krumplileves és finomfőzelék sertéspörkölttel, illetve reszelt tésztás leves és finomfőzelék sült hússal. Ezt a kétféle menüt főzték szombaton a szombathelyi szociális közétkeztetést végző Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyháján. Mindkét menühöz járt még sütemény, ez azonos volt: diós kocka. A desszertet a séi cukrászüzem szállította a hét végén szolgálatban lévő Barátság utcai, Váci utcai és Fogaras utcai konyhákra. Ezekről a helyekről továbbították az ételt a város különböző, időseket napközben ellátó intézményeibe, vagy éppen házhoz olyanoknak, akik nehezen mozognak.
Az önkormányzat naponta több mint ezer ember szociális étkeztetéséről gondoskodik, de hétvégeken ennél kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. Szombaton 743 emberre főztek a három konyhán. Vass Péter, a polgármesteri hivatal egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának vezetője elmondta: a szociális étkeztetésben közreműködő főzőkonyhák mindegyike HCCP minőségbiztosítási rendszerrel működik, ha valamennyi biztonsági intézkedést betartják a dolgozók, nem történhet baj. A tisztiorvosi szolgálat intézkedését követően - a három főzőkonyha és a cukrászüzem működését hétfőn reggel, a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette a hatóság - tegnap hideg ételt kaptak a rászorulók; az illetékesek azon vannak, hogy más szociális intézményből vagy elegendő kapacitással bíró vendéglátóhelyről lássák el meleg étellel az előfizetőket.
Az ÁNTSZ városi intézetében megtudtuk: a tünetek vasárnap hajnaltól jelentkeztek a betegeknél, akik hányásra, hasmenésre panaszkodtak, sokuka