Belföld

2006.08.07. 02:29

Veres András püspöki beiktatása

Szombathely - Beiktatták hivatalába szombaton a szombathelyi egyházmegye új püspökét. Dr. Veres András ezzel hivatalosan is átvette az egyházmegye kormányzását nyugdíjba vonuló elődjétől, dr. Konkoly Istvántól.

Vas Népe

Fokozott várakozás és nagy érdeklődés kísérte az új főpásztor, dr. Veres András szombati székfoglalóját. Már fél órával a beiktatási szertartás megkezdése előtt zsúfolásig megtelt a székesegyház, a rendezőknek komoly gondot okozott a püspök szülőfalujából, Pócspetriből később érkezett rokonok, ismerősök elhelyezése, ám végül csupán mintegy 50-60 hívő szorult ki a nagytemplomból a Mindszenty térre, ahol kihangosítva kísérhették figyelemmel a szertartást. Csaknem teljes létszámban jelen volt a magyar katolikus püspökkar, eljöttek a testvéregyházak, a város és a megye képviselői, s külföldről is érkeztek egyházi és világi méltóságok.

A szertartás elején Juliusz Janusz pápai nuncius olvasta fel a pápa június 20-án kelt kinevezési bulláját. Ezt köve-tően a nyugdíjba vonuló dr. Konkoly István foglalta össze a tizenkilenc évi megyés püspöki működése alatt az egyházmegye életében bekövetkezett változásokat, majd jókívánságok kíséretében átadta utódjának a pásztorbotot, ezzel jelképesen az egyházmegye kormányzását.

Az immár minden, megyés főpásztort megillető joggal felruházott dr. Veres Andrást elsőként dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte. Mint mondta, dr. Veres Andrást előző beosztásában, a püspöki konferencia titkáraként munkatársai tisztelete és szeretete övezte, ugyanezt kívánja neki új hivatalában is. A bíboros meggyőződését fejezte ki, hogy az új püspök szolgálatának fontos része lesz az egyházmegye védőszentje, Szent Márton példáján elvezetni az embereket Krisztushoz itt, az egyházmegyében és Európában. Az egyházmegye papsága nevében Tibola Imre nagyprépost köszöntötte az új püspököt. Azt kívánta, találja meg mihamarabb a lelkipásztori munka új módszereit, hogy általuk megújuljon az egyházmegyében a hit és a közösségi élet. Az egyházmegye híveinek képviseletében Heigl István tanár mondott köszöntőt.

- Nagy örömmel állok az egyházmegye szolgálatába - kezdte székfoglaló beszédét az új püspök, majd a többezres tömegen végigtekintve meghatódva állapította meg, hogy az a nyitottság és szeretet, amit a beiktatását megelőző néhány napos szombathelyi tartózkodása során megtapasztalt, az az egész egyházmegye vonatkozásában egy- ségesnek tűnik. Hozzátette: lelkipásztori tervvel még nem rendelkezik, ahhoz előbb fel kell térképeznie a konkrét helyi igényeket. Meg- ígérte: sem időt, sem fáradságot nem fog kímélni azért, hogy mielőbb megismerje azt a gazdag örökséget, amit elődjétől átvett. Beszédében kiemelten szólt a lelkészi munka és a hitoktatás megerősítéséről, a családok és más közösségek támogatásáról, a felnőttek, elsősorban is a hitélettől eltávolodott értelmiségiek visszavezetéséről az egyházhoz. A politikai és a társadalmi élet képviselőihez címezve pedig azt mondta: korrekt, személyeskedést nélkülöző, az itt élő, különösen is a hívő emberek jogait és érdekeit védő magatartást várhatnak tőle. Végül bejelentette: további intézkedésig minden papi és világi vezetőt megerősít hivatalában.

A csaknem háromórás szertartás végén dr. Veres András a hívek tapsaitól kísérve vonult át székesegyházából a püspöki palotába, a harangok pedig hosszan hirdették urbi et orbi: elfoglalta hivatalát a szombathelyi egyházmegye 15. püspöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!