Belföld

2006.09.02. 02:29

Érik a szőlő, kiváló lehet az évjárat

Kőszeg (nm) - Láng József, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke úgy véli: ha sok napsütést hoz a szeptember, akkor nagyon jó minőségű lesz az idei szőlő. Az ültetvények mindenfelé szépek és egészségesek

Mórocz Zsolt

Harsogó zöld színben pompáznak a katonás szőlősorok. Ez köszönhető a hűvös, csapadékos augusztusnak. Ha hétágra sütött volna a nap, mint ahogyan megszoktuk korábban, ahogyan illenék egy nyári hónaptól, akkor tele lennének sárguló, barnuló levelekkel a tőkék.

De még minden zöld, az ősz ujja nem érintette meg ezt a kényes növényt.

- A hosszan elnyúló tél, a késői fakadás, a hűvös tavasz után volt egy meleg júniusunk, egy tikkasztó júliusunk, így a szőlő augusztus elejére behozta a lemara-dást, ám a csapadékos, hűvös augusztus elmosta azt a két-három hetes előnyt - összegzi a szőlő fejlődésében döntő időjárás alakulását Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, aki a mezőgazdasági technikumban tanítja is a jövő szőlészeit, borászait.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

De még minden zöld, az ősz ujja nem érintette meg ezt a kényes növényt.

- A hosszan elnyúló tél, a késői fakadás, a hűvös tavasz után volt egy meleg júniusunk, egy tikkasztó júliusunk, így a szőlő augusztus elejére behozta a lemara-dást, ám a csapadékos, hűvös augusztus elmosta azt a két-három hetes előnyt - összegzi a szőlő fejlődésében döntő időjárás alakulását Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, aki a mezőgazdasági technikumban tanítja is a jövő szőlészeit, borászait.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

De még minden zöld, az ősz ujja nem érintette meg ezt a kényes növényt.

- A hosszan elnyúló tél, a késői fakadás, a hűvös tavasz után volt egy meleg júniusunk, egy tikkasztó júliusunk, így a szőlő augusztus elejére behozta a lemara-dást, ám a csapadékos, hűvös augusztus elmosta azt a két-három hetes előnyt - összegzi a szőlő fejlődésében döntő időjárás alakulását Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, aki a mezőgazdasági technikumban tanítja is a jövő szőlészeit, borászait.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

- A hosszan elnyúló tél, a késői fakadás, a hűvös tavasz után volt egy meleg júniusunk, egy tikkasztó júliusunk, így a szőlő augusztus elejére behozta a lemara-dást, ám a csapadékos, hűvös augusztus elmosta azt a két-három hetes előnyt - összegzi a szőlő fejlődésében döntő időjárás alakulását Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, aki a mezőgazdasági technikumban tanítja is a jövő szőlészeit, borászait.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

- A hosszan elnyúló tél, a késői fakadás, a hűvös tavasz után volt egy meleg júniusunk, egy tikkasztó júliusunk, így a szőlő augusztus elejére behozta a lemara-dást, ám a csapadékos, hűvös augusztus elmosta azt a két-három hetes előnyt - összegzi a szőlő fejlődésében döntő időjárás alakulását Láng József, a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, aki a mezőgazdasági technikumban tanítja is a jövő szőlészeit, borászait.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

A sok eső nem tett semmilyen kárt, legfeljebb egy kis peronoszpóra mutatkozik a leveleken. A fürtök szépek, épek, a koraiak aranylóak. A szakember szeme a kékfrankos fürtjeit ritkásnak látja, de a növényen a fürt darabszáma megvan.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

- Jó közepes termés lesz a mennyiséget illetően, de ha a szeptember a szépasz- szonyok nyarát hozza, akkor az idei szőlő és a bor nagyon kiváló minőségű lehet, a jó évjáratú borok között tarthatjuk majd számon a 2006. évit - magyarázza Láng József.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Noha sok mindenben hasonló az időjárás a tavalyihoz, az idei azért volt szerinte jobb, mert a szőlő nem rothadt meg a sok csapadéktól úgy, mint tavaly. (Foly-tatás a 3. oldalon.)

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Hazánk területén a római hódítás korában felvirágzott szőlőtermesztés nyomai a Dunától nyugatra elterülő borvidékeken mindenütt megtalálhatók. Különösen a Duna, a Balaton és a Fertő tó mentén. A római szőlők szinte a vizek tükrében fürödtek.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

A szőlő termesztése, feldolgozása, a borkészítés technológiája alapvetően napjainkig nem változott.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Most, a szüret előtti utolsó hetekben is ad még munkát bőven ez a kényes növény. Le kell levelezni, hogy a napfény jól érje a bogyókat, termelődjön bennük a cukor. Némely fajtánál - a Zweigeltnél és a Blauburgernél - meg kell ejteni a fürtválogatást, hogy amelyik később virágzott, ne akadályozza a korábban levirágzott jobb esélyű beérését.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

- Más években ilyenkor már nem kellett gyomirtózni, de most igen, mert a gyom, a fű a sok esőnek köszönhetően nagyon nő - mondja Láng József. Mulcsoznak, kaszálnak is a sorok között, hogy a talajban lévő tápanyagot a szőlő, s ne a gaz szippantsa magába.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Szépek, egészségesek mindenfelé az ültetvények, jó rájuk nézni. Különösen a hungaricumnak számító kékfrankos fürtjei előlegzik meg, milyen finom is lesz majd az a szinte fekete színű, férfias, elegáns bor, amelynek illatában az aszalt szilva, az őrölt friss mák és a kökény illata keveredik, s amelynek kellemesen fanyar utóízére emlékezik mindenki, aki kóstolta.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

A sorok között járva a szőlő és a bor himnusza ötlik az ember agyába, hiszen hamarosan az édes must már hordóban, táncolva és csillogva forr, lélegzik a születő bor, és az ég fürdik illatában...

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Tavaly október 22-én 18 fokos mustot szüreteltek a kőszegi gazdák. A remény megvan erre az idén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!