Belföld

2006.12.15. 03:29

Az ünnep ékessége

Megyei körkép - Egyre több helyen tűnnek fel a karácsonyfának való fenyők, bár városlakók még nemigen viszik őket: kivárnak az utolsó pillanatig. A szokások is változnak, nem mindenki állít fenyőfát szenteste.

Németh F. Bernadett

- Idén hosszúra nyúlt az advent - mondja egy nagy- áruház mellett kipakoló árus, aki a nevét nem árulja el. - Az emberek meg kivárják az utolsó percet is, amíg lehet, nem viszik haza a fát.

Nála a normandfenyő iránt érdeklődnek a legtöbben, mert szép sötétzöld, és nem szúr az ága. Ennek 3800 forintért adják méterét. Valamennyi az Őrségből került Szombathelyre, őstermelőtől. Az ezüstfenyő is kedvelt még, ezt 2500 forintért adják méterenként, s beszélgetőpartnerünk szerint alkudni is lehet, mert minden fa más.

Ahogy a vevő is: van, akinek magas, keskeny, másnak a kicsi, tömör kell.

Az egyik szombathelyi lakótelepen földlabdás fenyőfákat kínál az árus, a hatvan centistől a több méteresig. Azt mondja, a túlélésre a lucnak van a legnagyobb esélye, őt követi az ezüstfenyő, aztán a normand. A legnépszerűbb a normand, amelyből egy másfél méteresért ő maga hatezer forintot kér, a luc olcsóbb ennél. Az ezüstért hétezer forintot kell fizetni. Vittek már tőle cserepes, hatvancentis kis fenyőt is, és vannak visszatérő vásárlói.

- Egyikük már végigrakta a nyaralója melletti utat a földlabdás fenyőkkel - meséli az árus. - Szombathelyen általában pár száz darabot tudunk eladni, de Székesfehérváron például több ezret is elvittek. Négy éve foglalkozom földlabdás fenyőkkel, ezeknek az eredési esélye nyolcvan százalék. Azt hiszem, a hagyományos trend, a vágott fenyő állítása soha nem fordul meg teljesen a földlabdás javára, de egyre többen keresik ezt is.

Az árus szerint a földlabdás fenyőt ugyanúgy lehet díszíteni, mint a vágottat, bár jobban kell figyelni arra, hogy ne túlfűtött helyen álljon. Mielőtt tavasszal kiültetik, átmeneti helyre, például pincébe kell állítani a szobai tartózkodás után. Ha mégis meleg a helyiség, ahol a földlabdás fenyőfa áll, locsoljuk a növényt gyakrabban.

Ezekben a napokban sokan felkeresik a temetőket is, s elhunyt szeretteikre emlékeznek. A virágüzletek számtalan variációjú sírdíszt kínálnak, az ezer forintos egyszerűtől a több ezer forintos, élővirágos csodákig. Mindenki az ízlésének és pénztárcájának megfelelően vásárol. Megkérdeztünk néhány járókelőt, milyen kellékekkel ünnepel. Egy háromgyerekes édesanya szerint akkor igazi a karácsony, ha szenteste a fenyőfa és a gyertya illata lengi be a szobát, és a fa nem a legutolsó trend szerint van feldíszítve, hanem színes. Műanyag fenyőt végképp nem tudna elfogadni, pedig ma már annyira élethű utánzatok kaphatók, hogy csak tapintás győzi meg a vásárlót: nem élő növénnyel van dolga. Találkoztunk fiatal testvérpárral, akik nem állítanak a lakásban fenyőfát, hanem a kertit díszítik fel.

- Az utóbbi napokban úgy tűnt, rövidujjú pólóban lehet majd a szabadban partizni - mondta a fiatalember -, de az se baj, ha karácsonyra leesik a hó. A szüleink kertjében álló fenyőt díszítjük fel. Szenteste kimegyünk, elénekelünk egy karácsonyi dalt, aztán leülünk az asztalhoz. Ott bontja ki mindenki az ajándékát. A terasz üvegajtaján át pedig látni lehet a fényfüzérrel díszített fenyőfát. Szerintem ez épp olyan meghitt, mint ha a szobában állna a fenyő. Kényelemből döntöttünk így: szinte minden évben történt baleset a karácsonyfával. No meg a szívünk is fájt, amikor az elszáradt fát ki kellett dobni.

Vannak egyenesen karácsonytagadók is, akik számára az ünnep csak a tülekedésről, ajándékvadászatról, kötelező vizitekről szól. Az ő barátaiknak azt ajánljuk: állítsanak be hozzájuk váratlanul egy feldíszített fenyőfával. Legyen földlabdás, műanyag vagy vágott, tapasztalat, hogy még a legmegátalkodottabb karácsonytagadó is örülni tud neki.

Fotó: Benkő Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!