Belföld

2006.12.21. 03:28

Topon az oltásban

Szombathely - Gyógyászati szenzáció és világsiker a méhnyakrákot okozó vírus ellenszerének megtalálása. A drága oltóanyag itt van Magyarországon. Tegnap öt klinikán oltást rendeztek.

Budai Rózsa

Az oltás nagyon drága és nagyon hatásos. Háromszor adják, az első adag után két hónappal következik az emlékeztető oltás, majd újabb négy hónap múltán a harmadik adag. Az orvostudomány mai állása szerint ötéves védelmet nyújt a human papilloma vírus ellen, de lehet, hogy hosszabb időre szólót is, csak még nem telt el öt évnél több az első oltások óta, jegyezte meg dr. Oroszlán György. Nem titkolta azt sem, hogy nem lesz könnyű a támogatott védőoltások közé felvetetni ezt a vakcinát. Először is az ára miatt: 29 ezer forintba kerül egy oltás, de mint tudjuk, három kell a védettséghez. A gyermekgyógyászok és a nőgyógyászok szakmai kollégiuma ennek ellenére a támogatott oltások között szeretné látni a méhnyakrák elleni vakcinát. Ha sikerülne 90 százalékos tb-támogatást szerezni hozzá, még akkor is terhelné a családokat 9 ezer forint. A méhnyakrák Európában a fiatal nők körében a mellrák után a második halálok. Magyarországon évente 1100-1200 új beteget találnak. A Liliom-program nevet viselő méhnyakszűrés nem igazán sikeres, a vizsgálatra hívott nők 8-10 százaléka él csak a felkínált lehetőséggel. Oroszlán György főorvos amerikai tapasztalatait állította ezzel szembe: ott elfogadott, hogy legkésőbb 21 éves korban, vagy a nemi élet kezdete után három évvel megcsináltatják az első méhnyakrák-tesztet, aztán évente mennek szűrésre a fiatal nők. Magyarországon talán csak azért nem ügyelnek jobban a nők a méhnyakszűrésre, mert a daganatos betegségek listáját nálunk nem ez, hanem a vastagbél, a tüdő, az emlő rákja vezeti.

Az oltást a serdülőknek, a nemi élet előtt álló fiataloknak ajánlják elsősorban (fiúknak is). A kísérletek azt igazolták, hogy a fertőzés előtt beadott oltás 100 százalékos védelmet adott. A vakcina azért olyan drága, mert kifejlesztése, a biztonsági vizsgálatok iszonyatos összegekbe kerültek. Akkor lehet olcsóbb, ha visszatérülnek a költségek. A világon azonban betegek milliói várnak egyéb segítő gyógyszerekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!