Belföld

2006.12.23. 03:29

Ünnepi hangulatban

Sárvár, Vép (edz, ser) - Az ünnep közeledtével Vas megyében számos településen állítanak karácsonyfát, s a karácsonyi hangulat fokozására alkalomhoz illő műsorral kedveskednek a város vagy falu lakóinak.

Erős D. Zoltán

Vépen viszont már szinte hagyományos rendezvényről beszélhetünk, miután az idén másodszorra szervezte meg a helyi önkormányzat az adventi szeretet-vendéglátást. A településen felhívást tettek közzé, amelyben azt kérték, hogy aki karácsonyi innivalóval, harapnivalóval, édességgel kínálná lakótársait, jelentkezzen vendéglátónak. Ám mire mindez nyomtatásban is napvilágot látott - minden bizonnyal a tavalyi rendezvény népszerűségére emlékezve - olyan sokan lettek a kínálók, hogy némiképpen módosítani kellett a tervet. Így esett, hogy nemcsak a szenteste előtti héten, hanem már 11-én kipakolt az első csapat a hivatal előtti parkban felállított nádtetős pavilon pultjára.

A történet ugyanis arról szól, hogy minden este más-más família, baráti társaság, civil szervezet, céges és közintézményi munkatársak gárdája látja vendégül a falu népét. Az idén több család is jutott egy-egy napra, a nagy érdeklődés miatt. A december 23-áig naponta változó csoportok fénybe öltöztetik a pavilont, a felállított karácsonyfát, s illatos forralt borral, maguk sütötte pogácsával, zsíros kenyérrel, egyéb harapnivalóval, édességgel kínálják az éppen arra járókat. Sötétedéstől este nyolc, kilenc óráig jönnek-mennek az emberek a hivatal előtti téren. A gőzölgő ital kortyolgatása közben beszélgetnek, muzsikát hallgatnak, nemegyszer dalra is fakadnak.

Az elmúlt vasárnap adventi hangversenyt tartottak a templomban; a koncertet követően a szentpéterfai kórus és tamburazenekar tagjai is tiszteletüket tették a téren, s ha már ott jártak, énekeltek is az odagyűlteknek. De naponta megjelennek a községbeli betlehemesek, hogy előadják a Megváltó születésének történetét.

Ma, az adventi várakozás utolsó napján a polgármesteri hivatal és a Gamesz dolgozói teszik emlékezetessé a nagyközségi karácsonyt. polgármester szerint kedvező fogadtatásra talált a tavalyi ötlet, s ez már korántsem arról szól, hogy ingyen lehet inni, enni. Az emberek sokkal inkább azért látogatnak ki a térre, hogy beszélgessenek, felelevenítsenek régi történeteket, s közösen várják a családok legszebb ünnepét.

Varga Gyula

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!