Belföld

2007.02.12. 03:29

Batthyány-emlékév

Ikervár - Az országos után Vas megyében is megnyílt a Batthyány-emlékév. Tegnap délután családi fészkében, Ikerváron, először koszorúzással, majd konferenciával emlékeztek a kiváló államférfira.

Némethy Mária

Az ünnepség résztvevői az ország első - az ikerváriak által 1913-ban közadakozásból gyűjtött - egész alakos Batthyány-szobránál gyűltek össze főhajtásra Ikerváron. Az Erkel kamarakórussal közösen elénekelték a Himnuszt, majd koszorúkat helyeztek el a szobornál.

A művelődési házban Szabó Béla, Ikervár polgármestere köszöntője után Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg az emlékévet. Nagy tisztelettel szólt az ikerváriakról, akik bátran, még Ferenc József életében felállították Batthyány Lajos első szobrát. Beszélt arról, hogy az országos ünnepségsorozat várhatóan helyre teszi Batthyány személyiségét a köztudatban. Ehhez nemcsak a kiadványok, vetélkedők járulnak majd hozzá, hanem a róla szóló egész napos parlamenti vitanap is.

- Hamis neveltetésben nőttünk fel, a magyar arisztokráciáról sematikus képet tanultunk az iskolában, pedig voltak kiemelkedő, tiszteletet ébresztő egyéniségek köztük, ilyen volt például a Batthyány család - hangsúlyozta beszédében Kovács Ferenc. Elmondta még: a megyei közgyűlés Batthyány-emlékbizottságot hozott létre. Sok programot szerveznek kifejezetten diákoknak, fiataloknak azért, hogy jobban megismerjék Batthyány Lajost.

Az emlékkonferencia nyitó előadását Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója, Batthyány-kutató tartotta. Ő is bekapcsolódott a ködoszlatásba. A tulajdonságai miatt az államférfi eszményképévé vált Batthyány Lajosról - aki minden körülmények között az alkotmányosság és a törvényesség tiszteletben tartását tekintette fő céljának -, személyiségéről, magánéletéről, 1848 előtti közéleti tevékenységéről, miniszterelnöki munkájáról beszélt. Nagyon kevesen tudják: 1848-ban ő rendelte el a magyar honvédség felállítását, és annak szervezésében, Jellasics elleni fellépésében tevékenyen is részt vett. Molnár András azokat az okokat elemezte, amelyek gróf Batthyány Lajost a reformkori Magyarország egyik politikai vezéregyéniségévé, az első felelős kormányunk miniszterelnökévé tették.

A konferencián dr. Komáromi Tibor gimnáziumi tanár a Batthyány család és Ikervár kapcsolatáról, Koszorús Ödön tanár, helytörténész Batthyány Lajos fegyvereiről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!