Belföld

2007.02.23. 03:29

Mindkét iskolát bezárják

Szombathely - Bezár a Szentkirályi Általános Iskola, és az Eötvös ajtajára is lakat kerülhet, ha az evangélikus egyház a tegnap délután elfaxolt állásfoglalásnál konkrétabb szándéknyilatkozattal nem áll elő egy hónapon belül, döntött a szocialista-szabad demokrata többségű önkormányzat.

Krilov István

Csütörtökön a megyei jogú város költségvetésének elfogadása után a városatyák a Szombathely oktatási-nevelési intézményrendszerének átalakításáról szóló előterjesztést tárgyalták meg. Mielőtt dr. Czeglédy Csaba, az oktatási ügyekért is felelős alpolgármester ismertette volna a városvezetés álláspontját, az ügyben érintett szülők éles kritikával illették a szocialista és szabad demokrata képviselőket. Dr. Ipkovich György sokadik figyelmeztetésére hallgattak csak el a bezárást kifogásoló szülők. Az alpolgármester arról számolt be, hogy sikerült kompromisszumos megoldást találnia az önkormányzatnak és az óvodavezetőknek. A megállapodás eredményeként nem integrálják egy intézménnyé az óvodákat, de a tervezett költségmegtakarítást az intézményeknek végre kell hajtaniuk.

Az iskolabezárásokkal kapcsolatban dr. Czeglédy Csaba közölte: faxon kapott egy állásfoglalást az evangélikus egyháztól, amelyben az szerepel: az egyház kinyilvánítja készségét a várossal tárgyalások kezdeményezésére az Eötvös József Általános Iskola jövőjéről. A politikus úgy fogalmazott: épp az ilyen tartalmú, se nem igen, se nem nem tartalmú üzenettől tartott, hiszen az írásban nem szerepel az egyház iskolaalapítási szándéka; a tárgyalásokról kinyilvánított szándék nem új elem a történetben, vélekedett az alpolgármester, és ismertette a városvezetésnek az iskolabezárást alátámasztó szakmai érveit. Elhangzott: 1996 óta nem nyúlt hozzá az aktuális városvezetés az intézményrendszerhez. Az érvek között szerepelt, hogy az utóbbi mintegy tíz évben 1200-zal kevesebb gyermek jár általános iskolába, és a kedvezőtlen tendencia folytatódik a jövőben. Az alpolgármester javaslata szerint a Szentkirályi Általános Iskolát be kell zárni, az Eötvös József Általános Iskolát is, ám ha az elkövetkezendő egy hónapban az evangélikus egyház konkrét szándéknyilatkozatot tesz az iskola átvételére vonatkozóan, úgy arról a márciusi közgyűlésen tárgyaljanak a városatyák. A politikus kiemelte: a beiratkozás határidejét épp a várható csúszás miatt áprilisra kitolta az önkormányzat.

- Ha ma döntünk az iskola bezárásáról, akkor miként lehet egy nem létező iskola átadásáról tárgyalni az evangélikus egyházzal? - tette fel a költői kérdést Rettegi Attila, utalva az Eötvös bezárására, majd a szentkirályi intézmény megszüntetésével kapcsolatban kiemelte: a környéken nincs iskola, így a szülőknek nagy terhet jelent majd a gyerekek utaztatása. Marton Zsolt (Fidesz) frakcióvezető az őszinteséget hiányolta a koalíció részéről, és rámutatott: a megtakarítással egy időben pazarlás folyik a városházán. Molnár Miklós (Pro Savaria) szerint egyértelmű, hogy politikai döntés született, szakmailag ugyanis nem indokolt a intézménybezárás. Horváth Zsolt (Fidesz) szerint pénzügyileg sem indokolt a döntés, az Eötvös utcai iskolával kapcsolatban pedig megjegyezte: a legjobb demográfiai körzetben lévő iskolát zárja be a városvezetés, ahol ráadásul speciális oktatást igénylő diákok tanulnak.

Dr. Czeglédy Csaba válaszában elismerte: értékek veszhetnek és érdekek sérülhetnek, ám a gazdasági helyzet mindenképpen indokolja az intézmények bezárását. Az előterjesztést 15:14-es szavazataránnyal fogadta el a közgyűlés. Az elégedetlen és csalódott szülők közül többen hangosan bírálták az MSZP, az ESZE és az SZDSZ képviselőit, ugyanis szerintük nem született korrekt döntés.

A városatyák a koalíciós többséggel döntöttek a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiumának megszüntetéséről, valamint a Simon István Utcai Általános Iskola, a Teleki Blanka Szakképző Iskola és az Oladi Művelődési Központ integrációjáról. A közgyűlés lapzártánkkor még javában tartott. További részletekről szombaton számolunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!