Belföld

2007.02.16. 03:29

Vizitdíj-premier

Megyei körkép - Tegnap életbe lépett az egészségügyi reform egyik eleme: minden vizsgálat után 300 forintos vizitdíjat kell fizetni. A háziorvosi rendelőket országszerte kevesebben keresték fel.

Bajdó Bettina

- Ha ki kell fizetni, hát ki kell fizetni - mondják mindketten -, a lényeg, hogy olyan helyre kerüljön, hogy mi is lássunk belőle valamit. - Reméljük, fejlesztésekre költi a kórház, így lesz értelme a most bevezetett háromszáz forintos összegnek.

Közben a pénztárnál hangos nevetés hallatszik.

- Csak háromszáz forint - kérdezi egy nő meglepve -, én azt hittem, hogy ötszáz lesz.

Az első emeleten zsúfolásig megtelt a váróterem, sokan terhesgondozásra jöttek. Van, aki már több mint két órája vár az ellenőrzésre. Nekik nem kell vizitdíjat fizetniük, másért kényszerülnek órákat várni. A terhes nők közül többen másik gyermekükkel az ölükben kénytelenek órákat várni, s van, akinek még ülőhely sem jut az emeleten.

- Máig úgy volt, hogy feljöttünk, beadtuk a kiskönyvünket az orvosnak - mondja az egyik kismama. - Várnunk kellett, itt mindig úgy ülünk, mint a heringek, de legalább folyamatosan ment a sor. Ma ez nem így van.

- Reggel a kartonozóban kellett kezdenünk - kapcsolódik be a beszélgetésbe egy másik terhes nő -, ott is ki kellett várni a sorunkat. - Nekünk nem kell vizitdíjat fizetni, mégis sorba álltunk. Aztán a kartonozóból felküldték az adatainkat, s most várunk arra, hogy behívjanak. De nagyon lassan megy, én már egy órája itt ülök ezen a kényelmetlen műanyag széken.

A várakozók közül van, aki kabátban üldögél, van, aki olvas, más lángost eszik, de akad, aki fel-alá sétál a váróteremben. A véleményük egybehangzó: mit tehetnének, vizitdíj ide vagy oda, várni kell.

Dr. Lakner László, a Markusovszky kórház igazgatója szerint nem volt nagyobb fennakadás a vizitdíj beszedésének első napján, a betegek türelemmel várakoztak.

Délelőtt kilenckor volt egy nagyobb roham a rendelőintézetben, de az igazgató főorvos szerint nyugodt körülmények között zajlott a díj beszedése.

- Nekünk is tanulni kell, sok apró problémával találtuk szembe magunkat az első napon - folytatta dr. Lakner László. - Pár beteg ugyan zúgolódott, de a legtöbben megértőek voltak. Mi nem tehetünk a vizitdíj bevezetéséről, mi csak végrehajtjuk a minisztérium rendeletét. Én sokkal jobban féltem az első naptól, de az emberek felkészültek voltak: tb-kártyájukkal és pénzzel a kezükben álltak be a sorba.

Dr. Prugberger Emil, a város egészségügyi bizottságának elnöke hozzátette, hogy bár tüdőszűréskor is kell vizitdíjat fizetni, azért ez ne rettentsen vissza senkit attól, hogy kivizsgáltassa magát. Hazánkban sokan éppen tüdőrákban halnak meg, ezért félő, hogy a vizitdíj bevezetése után kevesebben mennek el szűrésre.

Míg a rendelőintézetben tegnap ugyanannyian voltak, mint máskor, addig a háziorvosi praxisokat kevesebben keresték fel. Dr. Csanaki Miklós vépi háziorvos:

- Az elmúlt hetekhez képest jelentősen visszaesett a betegforgalom - hangsúlyozta. - A múlt héten előfordult, hogy majdnem két órát túlóráztunk, a mai nap viszont csendesen telt, s a vizitdíj befizetése is zökkenőmentesen ment.

Táplánszentkereszten az orvosi rendelőben is kevesebben várakoztak a vizsgálatra. A vizitdíjról mindenki hallott, s már előkészített pénztárcával mennek be a vizitre.

- Bár a betegek tudják, hogy háromszáz forintot kell fizetniük, ennek ellenére mégis nagy az információhiány - kezdi sorolni észrevételeit dr. Telekes György háziorvos. - Például, ha valaki nem tud elmenni a háziorvosához rendelési időben, s csak a helyettesítő kollégáját keresi fel, annak már nem háromszáz, hanem hatszáz forintot kell fizetnie. Ezenkívül, ha valaki délután négytől másnap reggel nyolcig, hétvégén vagy ünnepnap keresi fel az orvosi ügyeletet, s nem életet veszélyeztető vagy sürgős esetben, akkor ezer forintos vizitdíjat kell fizetnie.

A vizitdíj fizetése alól országosan körülbelül négymillióan mentesülnek. Nem kell fizetniük a 18 év alatti gyere-keknek, a hajléktalanoknak, a terhesgondozásban részt vevőknek, valamint katasztrófa, járványügyi, népegészségügyi és sürgősségi ellátásban részesülőknek. Mentesülnek a daganatos, a vesedialízises, a vérzékeny, az AIDS-es betegek, a cukorbetegek, a szerv- és szövetátültetésre várók, valamint a pszichotikus betegségben szenvedők.

- Azoknak sem kell fizetniük, akik nem találkoznak a kezelőorvosukkal, vagyis aki kötözésre, vérnyomásmérésre, injekcióra, gyógytornára jön - teszi hozzá az orvos. - A vizitdíj befizetését minden esetben nyugtával kell igazolnunk, a számlán vagy nyugtán pedig fel kell tüntetnünk a beteg nevét, tajszámát, az ellátás időpontját és a befizetés jogcímét, valamint az ellátó orvos nevét és címét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakrendelőbe szóló beutaló csak akkor érvényes, ha rajta van egy speciális, kilencjegyű kód, mely egyben az ellátásra szóló igazolás is. Ha ez hiányzik, abban az esetben nem érvényes a betegbeutaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!