Belföld

2007.02.20. 03:28

Vízvezeték-építők

Szombathely - Megkezdődött a szombathelyi Parkerdő területén levő kertek, telkek vezetékes ivóvízzel való ellátásának szervezése. A Víziközmű Építőközösség március közepéig még várja a csatlakozni kívánókat.

Tersztyánszky Krisztina

2006 júniusában egy lelkes csapat ismét hozzálátott a szervezéshez. A tulajdonosok tájékoztatására több lakossági fórumot szerveztek, ahol a Vasivíz Zrt. munkatársai és a kivitelezést végző kőszegi vállalkozó ismertette a műszaki megvalósítás feltételeit. Például azt, hogy a beruházás első ütemeként a Vasivíz Zrt. 2005-ben saját keretéből nyomásfokozó berendezést épített.

Ez a nyomásfokozó nagyobb létszám esetén is biztosítja a szükséges vízmennyiséget és nyomást. Az építendő vezetékben megfelelő minőségű víz fog folyni, amit, ahogy magát a beruházást is, a szolgáltató rendszeresen felügyel majd.

A kerttulajdonosok augusztusban Víziközmű Építőközösséget alakítottak, és hattagú bizottságot választottak maguk közül. Az összesen mintegy kétezer kerttulajdonos közül eddig több mint négyszázan igényelték a vízbevezetést.

- Úgy látjuk, van igény a közműre, bízunk benne, hogy még többen is jelentkeznek, hiszen sokan talán nem is szereztek még tudomást a tervről - mondja Németh László, az egyik kapcsolattartó, akinek bár van kútja, mégis igényt tart a vezetékes vízre. - Az ingatlanonkénti hozzájárulás előreláthatólag 250 ezer forint körül lesz, de ha többen csatlakoznak, a fajlagos költség akár csökkenhet is. Lehetőségük van a tulajdonosoknak kedvezményes hitel felvételére is.

A parkerdei ingatlantulajdonosok véleménye megoszlik a tervezett beruházásról. Egy idősebb férfi elmondja: neki is és az unokájának is van kertje a területen. A fiatalok már csatlakoztak is a felhíváshoz, hiszen idővel építkezni szeretnének. Egyelőre viszont csak annyi vizük van, amennyit a kerttulajdonosok jól bevált módszerét alkalmazva a csatorna alá állított hordóban az esővízből összegyűjtenek. Iváshoz, főzéshez hoznak magukkal a városból. Az idősek ezzel szemben nem vágnak bele a beruházásba. Az ő telküknél a két utca közötti tulajdonosok összefogva közös kutat fúrattak, amit együtt használnak.

A saját kútja mellett marad inkább Nagy József is, akinek a hangzatos nevű Rizling utcában van háza, kertje. Nyolc évvel ezelőtt 250 ezer forintért fúratta a kutat, de azt mondja, már megtérült az ára, hiszen így nem kell fizetnie az öntözésért. A harmincöt méter mély kútból búvárszivattyú hozza fel az ellenőrzötten ivóvíz minőségű vizet, ami így még a konyhában, csapon keresztül is elérhető.

- Ez már engem ki fog szolgálni, sok lenne nekem a vízbekötés költsége - mondja -, de a kertszövetkezetünkben a hatvan tulajdonos közül húszan, harmincan biztos kérik. Különösen azok, akik idővel szeretnék eladni a telküket, hiszen a közművel magasabb lesz az ingatlan értéke.

Így gondolkodik a fiatal Lichtnecker Rita is, aki párjával és kisfiával életének nagy részét a Vermes-dűlői takaros hétvégi házban tölti. Ritánál automata mosógép zúg: fúrt kútjukból házi vízellátó berendezést működtetnek. Iváshoz, főzéshez ásványvizet használ, úgy harmincüvegnyi fogy el belőle havonta. Viszonylag jól elvannak így, mégis csatlakoznak a vízbekötést igénylőkhöz, mert, ahogy mondja, nem akar itt megöregedni, és teljes közművel mégiscsak értékesebb lesz a telek, a ház.

Az érdeklődőknek, csatlakozni szándékozóknak március közepéig minden szombaton 14 és 17 óra között a Vermes-dűlőnél levő büfében adnak tájékoztatást, és itt lehet aláírni a szerződéseket is. Az elvi vízjogi engedély már megvan, a tervezés és a hatósági engedélyezés után akár már májusban kezdődhet a kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!