Belföld

2007.02.10. 03:29

Zsúfolt rendelők

Megyei körkép - Kétszer annyian keresik fel a háziorvosi rendelőket a napokban megyeszerte, hogy megspórolják a jövő hét csütörtöktől fizetendő vizitdíjat. A legtöbben többhavi gyógyszert íratnak fel maguknak.

Bajdó Bettina

Tegnap délelőtt Szombathelyen a Kiskar utcai rendelőben is többen voltak, mint egy átlagos pénteki rendelésen. Dr. Kövecses Éva háziorvos elmondta, hogy az elmúlt napokhoz képest kicsit enyhült a roham.

- Egész héten több betegünk volt, mint általában, s a laboreredményekre is többet kellett várni - tette hozzá az orvos. - Nálunk kevés a fiatal páciens, inkább idősek jönnek vizsgálatokra, így az influenza miatt nem nőtt meg a rendelő forgalma. Azt azonban egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a legtöbben többhavi gyógyszeradagjukat szeretnék felíratni.

Megkérdeztük, hogy a vizitdíj beszedése és a tájékoztatás az olcsóbb gyógyszerekről időkiesést, hátrányt jelent-e majd a pácienseknek.

- Én eddig is tájékoztattam a betegeimet az olcsóbb medicinákról, így emiatt nem jut kevesebb idő rájuk - felelte a háziorvos. - A vizitdíjról pedig még nem tudok nyilatkozni, mivel azt sem tudom, hogyan fogom beszedni.

A háziorvos hozzáfűzte: hétfő este a városházán a háziorvosok felvilágosítást kapnak a vizitdíj beszedésének módjáról.

- A vizitdíjban sokan csak az üzletet látják, de mi nem engedhetjük meg magunknak az automatát - magyarázta. - Hogy mennyire jó ez nekünk, még nem tudom, de nyáron beszélgettem egy szlovákiai orvossal, aki elmondta, hogy ő örült, amikor náluk bevezették a vizitdíjat, mert azóta a kórházi ügyeletet kevesebben keresték fel. Az orvosok sajnálják a leginkább, hogy Szlovákiában eltörölték a pénz beszedését.

Tegnap a Szent Márton utcai rendelő is zsúfolásig megtelt.

- A váróteremben napi 110-120 beteg fordul meg, csaknem duplája a megszokottnak - tájékoztatott dr. Szatmári Éva háziorvos. - A betegek kis része szenved influenzaszerű megbetegedésben, a legtöbben kivizsgálásra és gyógyszerfelírásra várnak. A többség belenyugodott a jövő héttől fizetendő vizitdíjba, de azért érdeklődnek, hogy milyen módon kell majd nálunk fizetniük. Erre még nem tudok válaszolni, de az biztos, hogy készpénzben kell állni a számlát.

Hangsúlyozta, hogy a háziorvosok jobban örültek volna annak, ha minden marad a régiben. Ennek ellenére nem számolnak a betegszám csökkenésével, az viszont biztos, hogy az egy betegre fordítansó idő megduplázódik a sok papírmunka miatt.

Dr. Legli Veronika, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának megyei elnökét nehezen értük el. Elmondta, hogy a Jáki úti rendelő előtt az utcán áll a sor vége.

- Nem csak a vizitdíj miatt keresik fel a rendelőt a páciensek, amúgy is rengeteg a beteg - árulta el a háziorvos -, naponta több mint százan jönnek ide. - Sokukat a vírus dönti le a lábáról, de többen mozgásszervi megbetegedésben is szenvednek.

Nem csak a felnőtt háziorvosoknál, a gyermekorvosi rendelőkben is rengetegen vannak az utóbbi napokban, a vírus ugyanis leginkább a gyerekeket fertőzi meg.

A kisvárosi rendelőkben is sokan várták tegnap, hogy sorra kerüljenek. Körmenden például kétszer annyian voltak, mint máskor - így az orvosoknak nyilatkozni sem maradt idejük.

Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!