Belföld

2007.03.29. 02:28

Civil fogadtatás a kamara előtt

Szombathely, Szentgotthárd, Brüsszel (nfb) - Transzparensekkel és zászlókkal fogadták Ausztria budapesti nagykövetét tegnap a környezetüket féltő civilek.

Németh F. Bernadett

Woki Zoltán, a Pronas tagja elmondta: azért jöttek Szombathelyre, mert minden alkalmat meg akarnak ragadni, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a hulladékégető megépítése ellen. Pénzesné Kiss Katalin hozzátette: mivel későn szereztek tudomást a nagykövet érkezéséről, nem kértek engedélyt nagydemonstráció szervezésére. A Pronas-tagok és a szentgotthárdi nyugdíjasklub tagjai azonban tegnap is azt a több ezer embert képviselték, akik ellenzik a hulladékégető megépítését.

- A jelenlétünkkel akartunk figyelmeztetni: a nagypolitika nehogy összekapcsolja az égető és a lignitbánya ügyét - tette hozzá Szőnye Ildikó, az Élőlánc Ma- gyarországért szervezet tagja, a toronyi lignitbánya egyik ellenzője. - Bár az égető és a lignitbánya az adófizetőknek a határ egyik oldalán sem jó, de a nagypolitika gondolhat másképp is. Például úgy, hogy az osztrák politika szemet huny a hulladékégető, a magyar pedig a lignitbánya felett. Azt kell elérnünk, hogy a nagypolitika azok érdekeit képviselje, akik döntéshozó helyzetbe juttatták, ne pedig a beruházóét.

Woki Zoltán hozzátette: furcsa, hogy Ausztria tiltakozik a magyar oldalon tervezett lignitbánya ellen, pedig annak hatása sokkal kisebb lenne a határ túloldalán, ugyanakkor az égetőt megépítené, ami viszont komoly kárt okozna a szomszéd államban.

A hulladékégető elleni harcban a civilek mellé csatasorba állt Hegyi Gyula, az Európai Parlament szocialista képviselője is, aki a környezetvédelmi bizottság brüsszeli ülésén kérdést intézett Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztoshoz. A képviselő szerint az évi 200 ezer tonna kapacitású égető súlyosan veszélyeztetné a magyar határvidék lakosságának egészségét és a környezetet. A biztos elmondta, hogy a beruházónak környezetvédelmi hatástanulmányt kell készítenie, s a beruházást csak akkor lehet engedélyezni, ha minden uniós jogszabálynak megfelel. Hozzátette: jóval szigorúbb feltételek vonatkoznak olyan égetőkre, melyek nem termelnek energiát, hanem csupán megsemmisítik a hulladékot. A görög biztos szerint az Európai Bizottság Hegyi Gyula mostani felvetése előtt semmilyen panaszt vagy észrevé- telt nem hallott a magyar határra tervezett szemétégetővel kapcsolatban. Hegyi Gyula az EU-ban folytatja a küzdelmet a beruházás ellen, de azt javasolja a szentgotthárdiaknak, hogy panaszukkal maguk is forduljanak az európai intézményekhez, hogy a politikai nyomás lakossági nyomással párosuljon. Így jobb az esély az uniós kontroll érvényesítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!