Belföld

2007.03.23. 03:29

Megújuló otthonok

Szombathely - Városszerte 765 lakás újul meg idén a panelprogram keretében, több mint 160 millió forint állami támogatással. A hagyományos technológiával épült házak korszerűsítésére is lehet pályázni április tizedikétől.

Varga Nóra

A korábbi évekhez képest megváltozott feltételrendszer mellet indítja el a programot a tárca, mivel az új pályázati kiírásban kedvezményes hitel is kapcsolódik az állami támogatáshoz. Az előző évektől eltérően azok a lakók is felújíthatják otthonaikat, akik nem rendelkeznek saját önerővel.

Kővári Attila hozzátette, hogy 2007-ben -hasonlóan 2006-hoz - külső hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, valamint energiaellátó berendezések cseréjére pályázhatnak támogatásért a hagyományos építésú házak tulajdonosai. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak 2,6 milliárd forint áll rendelkezésére erre a célra. A tárca március 31-ig közzéteszi a pályázat részletes szövegét. A pályázati anyagokat a kiírást követően a minisztérium honlapjáról, a www.gkm.gov.hu címről minden érdeklődő letöltheti, ezek benyújtása pedig április 10-étől megkezdődhet.

A bizottsági elnök kiemelte: ebben az évben az energiatakarékossági programmal egyidejűleg megújuló energiahordozók beszerelésére is lehet pályázni. Napkollektorok, hőszivattyúk vagy egyéb megújuló energiahordozóval üzemelő berendezések beszerelésére lehet támogatást nyerni. Ebben a programban az új építésű házak tulajdonosai is részt vehetnek.

Az évek óta nagyon népszerű panelprogram is folytatódik idén a megyeszékhelyen. A korábbi években eddig már több lakóközösségnek sikerült a korszerűsítésre támogatást nyernie. A panelprogramban elsősorban a város lakótelepei újulnak, szépülnek meg. A program négy éve indult útnak Magyarországon. Szombathelyen eleinte nem pályáztak a lakóközösségek, két évvel ezelőtt is csupán egy pályázatot nyújtott be a város. Tavaly már 15 pályázatból 14 nyert pénzt panelkorszerűsítésre. Év végére több mint 1700 lakás újul meg a program keretében a városban. Az első negyedév nyertes pályázóinak névsorát a közelmúltban hirdették ki. Szombathelyen közel 13 ezer iparosított technológiával épült lakást tartanak számon, ezeknek mintegy 14 százalékát teszik rendbe év végére.

A felújítási összeg egyharmadát az állam, további egyharmadát az önkormányzat állja. A lakóközösségek a munkálatokhoz a fennmaradó egyharmad résszel járulnak hozzá, amelyre kedvezményes hitelt vehetnek fel. Az első negyedév nyertes pályázói több mint 160 millió forintot fordíthatnak tető- illetve pincefödém hőszigetelésre, nyílászárócserére, valamint homlokzat-hőszigetelésre. Hamarosan 765 lakásban kezdődhetnek meg a felújítási munkálatok. Kővári Attila szeretné, hogy a közbeszerzési eljárás minél hamarabb befejeződjön, így május végére már kihirdethetik a kivitelezők névsorát. A bizottsági elnök reméli, hogy normális tempóban, a fűtési szezon kezdetére elkészülnek a felújítási munkák. Idén független szakértőt kívánnak foglalkoztatni a felújítás során, azért, hogy a tavalyihoz hasonló kellemetlenségeket elkerüljék.

A bizottsági elnök hozzátette, hogy a megyeszékhely mind a négy gyűjtőkéményfelújításra benyújtott pályázatát is pozítívan bírálták el, így 260 lakás lakóinak gondja oldódik meg hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!