Belföld

2007.07.04. 02:29

A részletek rejtelmei

Szombathely - Már több mint egy hete hogy megszületett a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló a törvény, de tegnap még nem találtunk olyan helyi vagy országos parancsnokot, aki érdemi információval tudott volna szolgálni az átalakítás részleteiről.

Angyal László

A Szombathelyi Határőr Igazgatóságon nem kívánták kommentálni a győri bejelentést, úgy fogalmaztak, hogy bár a jogszabályt elfogadták, ám az összevonás konkrét részleteivel még nem tudnak szolgálni.

Megkerestük a Határőrség Országos Parancsnokságot is, ahol a sajtóosztályon megtudtuk: a szóvivő nemrégiben nyugdíjba vonult... Viszont megadták a megbízott sajtószóvívő telefonszámát, s Timár Zoltán elmondta: az integráció ügyében több munkacsoport hónapok óta dolgozik. A szakmai ügyeken kívül a logisztikai, humánpolitikai feladatokat oldanak meg, s elmondható: jól áll az átalakítás előkészítése. Egyébként az összevonás koordinációját a minisztériumi felügyeli, ezért az integráció érdemi részleteinek kommunikálása is az ő dolguk.

Belügyi forrásaink szerint amióta közismert, hogy 45 ezer főben határozták meg az összevonás után a rendőrség létszámát, az is kiszámítható, hogy ezernél több határőrnek nem lesz helye az új struktúrában. (Öt határőr igazgatóságot érint az átszervezés, az itt dolgozók létszáma megközeléítőleg ezer fő.) A határokról levonuló állományra viszont szükség lehet, hiszen átmeneti időre hazánkban is visszaállíthatják a régi határellenőrzést.

Úgy tudjuk, Vas megyében 3-400 főre tehető a rendőrség által átvehető határőrök száma. Az egyéni sorsokról már a következő hetekben döntenek. A hónap végén lesz az Országos Rendőr-főkapitányságon az az értekezlet, ahol kiderülnek a konkrét megyei létszámok. Másrészt a munkajogi követelmények miatt legkésőbb két hónap múlva, szeptemberben be kell jelenteni a csoportos létszámleépítéseket.

Az ingatlanok sorsa szintén bizonytalan. A határon lévő objektumok ügye egyszerűbb, mert a határőrök csupán bérlők, a tulajdonos a vámhatóság. A vasi határőr laktanyák közül például az őriszentpéteri működtetését a rendőrség szívesen átvenné, hiszen az Őrség központjában szükség lenne egy új rendőrőrsre.

Nagy kérdés, mi lesz a Söptei úton található objektummal. Annyi bizonyos, hogy az ingatlannal szemközti, az út túloldalán lévő, az igazgatósághoz tartozó területre a város bejelentette igényét. Ha a laktanyát, vagy egy részét bezárnák, vevők, vagy bérlők felkutatása sem lenne lehetetlen feladat: a frekventált elhelyezkedés és az egykori Savaria laktanya gyakolóterének helyére tervezett új ipari park közelsége miatt nem reménytelen az objektum jövője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!