Belföld

2007.07.02. 02:29

Lovagok, szentek

Horvátzsidány - Zömében a fegyveres erők képviselői, mintegy 700-an gyűltek össze tegnap zarándoklatra a Peruska Máriánál. A zarándokhelyen bővült a mesterségek szentjeit ábrázoló szoborpark is.

Némethy Mária

Ott bent az erdőben sajátos hangulatuk van ezeknek a három nyelvű szentmiséknek. Az ideit a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület kezdeményezte, szervezte. Összefogtak a Győrben állomásozó Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokával, így tegnap óta a honvédség védőszentjének, Szent Borbálának is szobra áll ott. (Folytatás a 4. oldalon.)

Szent Borbála szobrának felállítását a Honvédelmi Minisztérium is támogatta, ezért Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség összhaderőinek parancsnoka is jelen volt a szentmisén. A vendéglátósok, szakácsok védőszentjének, Szent Lőrincnek is szobrot állítottak a zarándokhelyen. Ezt a kőszegi Írottkő szálloda és a városban és környékén élő vendéglátósok állíttatták fel. Szobra lett az egyházi zene védőszentjének, Szent Dávidnak is. Ezekkel együtt ma már 21 szobor áll a szoborparkban.

A vendégeket Krizmanich István, Horvátzsidány polgármestere köszöntötte, a koncelebrált szentmisét a Tatáról érkezett Horváth János százados, tábori lelkész vezette. A zarándokhely kiépítésében, a hagyományok ápolásában múlhatatlan érdemeket szerzett Dumovits István horvátzsidányi esperesnek a Vám- és Pénzügyőrségért Érem aranyfokozatú elismerését adta át Móritz Tibor pénzügyőrezredes, a dunántúli régió parancsnoka.

Akárcsak tavaly, az idén is itt volt a mintegy 700 zarándok között dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Magyar Pálinka Lovagrend tagja is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!