Belföld

2007.08.29. 02:29

Második otthonok

Megyei körkép - Vas megyében a legtöbb középiskolai kollégium Szombathelyen található. A kisebb városokban mások a léptékek, Kőszegen olyan diákok költöznek be, akiknek a felmenőit is látták már a régi falak.

Treiber Mária

A szombathelyi középiskolai kollégiumok közül a Magyar utcában lévő Péterffy kollégium a legnagyobb, 280 tanulót tud befogadni. A Kőszegi utcában lévő Szilágyi Erzsébet Kollégium 180 lánynak az otthona, a Herman Ottó Szakközépiskola kollégiumában 150-en lakhatnak a tanévben. Aki kér, kaphat kollégiumot. Általában a messzebbről érkezők élnek is ezzel. A legnagyobb földrajzi távolságot megtett kollégisták Szlovéniából Lendváról és Szlovákiából érkeztek, mindketten a művészeti gimnázium tanulói.

Sárváron már évekkel ezelőtt eladták a Hunyadi úton lévő kollégiumot, nem volt érdemes felújítani a régi épületet, és kevesen akartak kollégisták lenni. Kondora István alpolgármester elmondta, évek óta körülbelül húsz középiskolásnak a lakhatását úgy oldották meg, hogy amikor toldalékot építettek a gimnáziumhoz, a tetőtéri részen alakítottak ki externátust. A tanulók többsége bejáró, akiknek bonyolultabb lenne az átszállás, azok között már olyanok is akadnak, akik autóval oldják meg a helyzetet.

Kőszeg régi iskolaváros, híres kollégiumokkal. A Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója, Horváthné Kutasi Mária elmondta, a Gyöngyös utcai fiúkollégiumot visszaadták az egyháznak, a diákok felköltöztek a régi angol-amerikai kollégiumi épületbe. A 450 diák közül minden második kollégista, szinte családi tradiciókat is őriznek ezzel. A két tannyelvű szakok és az Arany János tehetséggondozó program miatt is sok a bennlakó (egyharmaduk fiú). A fiúk jó körülmények között élnek (egy szobában hárman), a lányok a kívül-belül felújításra szoruló épületben, 6-8 ágyas szobákban vannak. A fűtés korszerűsítése valamit javít a mostoha viszonyokon.

Szentgotthárdon a régi dohánygyári villában kevés a kollégista. Korábban főleg gimnazisták átmeneti szállása volt, most inkább a III. Béla Szakképző Iskola diákjai, az Őrségből, Vasvár környékéről beiskolázottak kérnek ellátást. Bartakovics Andrea, a kollégium vezetője elmondta: fölújították az épületet, kicserélték a berendezést, 64 diákot tudnak fogadni, általában 60 százalékos a kihasználtságuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!