Belföld

2007.08.31. 02:29

Osztálynapló a neten

Szombathely - Nyolc Vas megyei középiskolában kezdődik meg ebben a félévben az elektronikus osztálynapló tesztelése. A program nem csak a gyerekek ellenőrzését könnyíti meg: jelentősen csökkenti majd az intézményekre nehezedő adminisztrációs terheket is.

Rába Adrienn

A metódus nem új: Békéscsabán több mint egy éve eredményesen működik az elektronikus nyilvántartás. Idén ősztől a Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) kötelékébe tartozó csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskola, a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola és a vasvári Béri Balogh Ádám iskola is áttér az e-naplózásra, csakúgy mint a megyeszékhelyen a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola, a Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskola, a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és a Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskola. Az első évben, ami a tanárok és a diákok számára is betanulási időszaknak számít, a legtöbb helyen még a papíralapú és az elektronikus adminisztráció együtt lesz jelen.

A Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskola (GIMSZ) tanárai már tanulják a Taninform Iskolai és Adminisztrációs Szoftver fortélyait. Kicsit meglepődtek, amikor a nyári szabadságról visszajövet iskolapadba ültették őket, hiszen a nyár kezdetén az e-napló még a viszonylag távoli jövő tervei között szerepelt csak. Náluk nagyobb meglepetés csak a diákokat éri majd valószínűleg.

- Az áttérés nem igényel komolyabb informatikai hátteret, hiszen egyetlen nagy teljesítményű központi szerverről üzemel - meséli Csetényi Sándor igazgató. - Ki kell építenünk egy kóddal védett, belső, rádiós internethálózatot, és el kell látnunk a tanárokat az új rendszerben nélkülözhetetlen laptopokkal. Eddig 14-et vásároltunk a kapott szakképzési támogatásból, ám terveink szerint rövidesen mind az 52 pedagógusnak saját hordozható számítógépet biztosítunk.

Májusig a betanulás és a fejlesztések időszakát élik majd az iskolák. A rendkívül sokoldalú programot folyamatosan, a használat során felmerülő igények szerint alakítják majd - a tanárok és a szülők jelzéseit egyaránt figyelembe veszik.

- Az új rendszerben otthonról, saját, akár kis teljesítményű, de világhálóra kapcsolt személyi számítógépük és személyes biztonsági kódjuk segítségével, a www.taninform.hu oldalon keresztül nyomon követhetik a szülők gyermekük tanulmányi előrehaladását, és rövid szöveges üzenetben értesülhetnek érdemjegyeiről, hiányzásairól, késéseiről és fegyelmi vétségeiről is - mondja Kovács Péter, a GIMSZ informatikatanára. - Személyes oldaluk egyfajta hirdetőtáblaként is funkcionál, a belső rendszeren pedig levelezhet a pedagógusokkal. A program az iskola dolgát is nagyban megkönnyíti, hiszen képes a tanárok személyi, munkaügyi és béradatainak kezelésére, s néhány másodperc alatt produkálja az eddig hosszadalmas és nehézkes procedúrával előállított statisztikákat.

Nincs tehát többé Karinthy-féle magyarázom a bizonyítványom - a lelkiismeretes anyuka estéről estére a nebuló fejére olvashatja bűneit. Ez néhány diákból talán ellenkezést vált majd ki, s megpróbálják a modern technikát saját eszközeivel legyőzni: feltörni a kódot és megmásítani az eredményeket. A Taninform története során ez még senkinek nem sikerült. Mivel pedig naponta mentik az adatokat, ha mégis belenyúlna valaki, akkor is csak az utolsó nap kimutatásait tudná módosítani vagy megsemmisíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!