Belföld

2007.08.15. 02:29

Szépek és üresek

Vasszécseny - A megyeszékhelyhez közeli település az elmúlt években látványosan fejlődött, élen járt a pályázati pénzek elnyerésében. Megnéztük, milyen az élet a község megújult intézményeiben.

Angyal László

Némileg beárnyékolja az idillinek mondható képet, hogy a faluban nincs se mezőőr, se polgárőrség. A művelődési házban pedig ez idáig csupán a műszaki átadás történt meg, ezért az épület alsó szintjén kialakított teleház sem nyitotta meg kapuit. Ezzel összefüggésben van az, hogy az ugyancsak pályázaton nyert hétmilliós számítógéppark is hónapok óta a dobozban pihen, ahelyett, hogy a látogatók használnák.

Vasszécsenyben az előző ciklusban tervszerűen készültek a pályázati pénzek elnyerésére. Ez azt jelenti, hogy a ciklus első két évében meghúzták a nadrágszíjat , hogy a takarékosság révén legyen pénzük a fejlesztésekre.

A már említett nyertes pályázatokhoz szükséges, nem kevés önrészt a megtakarítások és az önkormányzat bevételei (ezek között volt ingatlan értékesítése is) jelentették, ezért ez idáig a falunak nem kellett hitelt felvennie ilyen célra. A legnagyobb dobás a nagyközség központjában kialakított impozáns játszótér, ahová a szomszédos falvakból is érkeznek gyerekek, sőt, volt rá példa, hogy egy vasi településről különbuszt indítottak ide.

Mivel érezhetően erősödik a rivalizálás a kistérség falvai között, ezért sok vasszécsenyi örül annak, hogy a gyönyörű játszóteret a nem helybeliek is előszeretettel használják. Ami egyébként nem okoz gondot, hiszen egyszerre akár száz gyerek is játszhat ott.

Ha már a gyermekekről ejtettünk szó, említsük meg azt is, hogy az egyik önkormányzati épületben hónapok óta a dobozban porosodnak a korábban szintén pályázaton nyert pénzből vásárolt számítógépek. Az önkormányzat ugyanis a hétmillió forint(!) értékű számítógépparkot eddig nem üzemeltette be. Az ok: a gépek végleges helye az új művelődési ház alsó szintjén lesz, a teleházban. Azonban hónapok óta üresen áll a szépen felújított művelődési ház, bár az épület műszaki átadása már rég megtörtént.

Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat az avatási ünnepséget augusztus 20-ára tervezte, ám a község díszpolgára, dr. Pungor Ernő akadémikus halála miatt megváltoztatták az avató időpontját. Augusztus 7-én, a testületi ülésen elhatározták a képviselők: a hozzátartozók hozzájárulását kérik, mert szeretnék az akadémikusról elnevezni a művelődési házat, így állítanának méltó emléket a község díszpolgárának. A ceremóniához szükséges előkészületek elvégzése miatt tették át szeptemberre az ünnepség időpontját.

A művelődés ház megnyitásával kapcsolatos, hogy az intézmény igazgatónője bejelentette: nyugdíjba vonul. A vezető poszton bekövetkező váltás vélhetően nem segíti elő az intézmény működtetését.

A falu egykori tűzoltószertárát - mondanunk sem kell, szintén pályázati pénzből - ugyancsak átalakították. Az szépen felújított épületen felirat hirdeti: itt a mezőőr és a polgárőrség székhelye. Csakhogy - a művelődési házhoz hasonlóan - ez is üresen áll.

Megvan ennek is az oka: a testület nem akarja elkapkodni a polgárőrség megszervezését, ugyanis az egyesület megalapítása, a megfelelő emberek kiválasztása nem könnyű feladat.

A képviselők úgy tervezik, hogy a feladattal legkésőbb jövő tavasszal végeznek. Úgy képzeli az önkormányzat, hogy a helyhatóság egy mezőőrt foglalkoztat majd. Az ezzel járó költségek felét az önkormányzat (nagyrészt állami támogatásból), fele részét az érintett gazdák által fizetett hozzájárulás fedezi majd.

A fenti ügyekről megkérdeztük Zsolnai Zoltán vasszécsenyi polgármester véleményét.

Az elöljáró válaszolt kérdéseinkre, majd a cikk elolvasása után visszavonta nyilatkozatát. A legnagyobb dobás a falu központjában a játszótér, ide különbuszt is indítottak már

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!