Belföld

2007.09.06. 02:29

Honnan és kitől?

Megyei körkép - Mindegy hogy vas, alumínium vagy réz: a fémtolvajok mindent visznek. Kérdés, hogy hova. A tervezett jogszabályi szigorítások után az átvevőhelyen igazolni kellene az eredetet.Van olyan telep, ahol már eddig is vezettek nyilvántartást az ügyfelekről

Nagy Ildikó

Az utóbbi hónapokban ismét akcióba lendültek a hazai fémtolvajok: az év első felében 2 ezer 300 esettel gyarapították a rendőrségi statisztikát. Megyénkben két kirívó eset történt a közelmúltban: Pinkamindszenten egy használaton kívüli vasúti hidat próbáltak ellopni, ám egy szemfüles bejelentőnek köszönhetően a tolvajokat elfogták. Néhány napja pedig egy tormásligeti major transzformátora tűnt el - a fémtolvajokkal együtt.

Az immár komoly iparággá fejlődött fémlopás megelőzése a minap egy konferencia témája volt. Az Országos Rendőr-főkapitányságon megrendezett találkozón többen a színesfém-felvásárlás jogi szabályainak szigorítását sürgették. A legharcosabb felszólalók szerint a legmegnyugtatóbb az lenne, ha a színesfém-felvásárlás állami monopólium lenne. A legtöbben azonban beérnék a szigorú jogi szabályozással. Például azzal, ha a színesfém-felvásárlók és -kereskedők csak egy meghatározott összegű kaució letétele után folytathatnák tevékenységüket. Többen - főleg a fémlopások legnagyobb károsultjainak számító áram-, telefon- és gázszolgáltatók, valamint a MÁV - javasolták, hogy a felvásárlóknak a jövőben szigorúan dokumentálniuk kelljen kuncsaftjaik adatait, valamint a kereskedésbe bevitt fém eredetét.

Az egyik Vas megyei fémfelvásárló telep vezetője - aki 18 éve van a szakmában - érdeklődésünkre elmondta, hogy ők már eddig is számítógépes nyilvántartást vezettek a hozzájuk bekerülő tételekről, és az azokat eladó személyek adatait is feljegyzik. A férfit nem sokkolta a tervezett jogi szigorítás, ám szerinte félő, hogy az csak a legális felvásárlók dolgát nehezítené, az illegális fémkereskedők továbbra is szabadon garázdálkodhatnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!