Belföld

2007.10.06. 02:28

Okos, mint egy ötödikes

Ják - A jáki Hende Botondot több mint ezer tízéves közül választották ki az egyik kereskedelmi csatornán futó Okosabb vagy, mint egy ötödikes című vetélkedőbe. Szüleivel és három öccsével él a vasi településen.

Varga Nóra

Múlt héten jártunk Botondéknál. Új építésű családi házban lakik a Hende család, szép nagy telek tartozik a házhoz, kell is a hely, mert négy fiút nevelnek a szülők. A házra egy nagyszájú fekete puli vigyáz. Hende István, Boti édesapja siet elénk. A nappaliban ülünk le beszélgetni. A két nagyobb fiú, Csongor és Csanád is érdeklődve hallgatja, ahogy bátyjuk mesél a vetélkedőről.

- Már egy másik kvíz-show gyerekeknek szóló adásában is szerettem volna részt venni, de akkor lekéstem a jelentkezési határidőt. Nyár elején édesapám látta a televízióban, hogy ötödikesek jelentkezését várják egy játékba. Egy kecskeméti barátom, András, aki szintén tízéves, nálunk nyaralt, vele együtt küldtük be a jelentkezési lapunkat a vetélkedőre. Hamarosan jött a telefon a televízióból, mindkettőnket behívtak a válogatóba.

Minden gyereknek máshogy telik a szünidő, a legtöbben tankönyvet szeptember elsejéig látni sem akarnak. Hende Botond szinte az egész nyarat felkészüléssel, válogatóra és próbafelvételekre járással töltötte, hogy egy nagy álma valóra válhasson, szerepelhessen a tévében, és mindenkinek megmutathassa, mit tud.

A válogató első fordulójában tesztet kellett kitölteniük a gyerekeknek, amelyben a szerkesztők a tárgyi tudásra voltak kíváncsiak. A több mint ezer ötödikesből 48-an jutottak tovább a következő fordulóba. Ekkor újabb teszt következett, majd a gyerekeknek a kamera előtt kellett beszélniük, játszaniuk. Ezt követően kiválasztottak tíz gye- reket: nem volt elég a csibészes külső és a természetesség, jó tanulónak is kellett lenniük. Végül a legjobbak: Luca, Regina, András, Botond és Richárd került ki győztesen a válogatóból. Ők játszanak hétről hétre a kvíz-show-ban, és segítenek a felnőtteknek.

Július végén kezdődtek a próbafelvételek a Róna utcában, ekkor még statiszták játszottak, itt próbálták a kamerabeállításokat, és a gyerekek is felkészülhettek az adásra. A díszlet pont olyan, mint egy általános iskolában, a műsorvezető, Till Attila pedig - aki Botond szerint tök jó fej - tanárosan van felöltözve. Eddig tíz adást vettek fel, így év végéig biztosan láthatjuk Botondot a televízióban.

- A játékostársaimmal nagyon jóban vagyok. Mindegyikünk más, megvan a saját karakterünk - meséli a kitűnő tanuló kisfiú. Ricsi a mindentudó, Andris a nagymenő, én pedig a vicceket szeretem. A lányok pedig okosak. A forgatások alatt már nem izgulok. Jó a hangulat, Tilla mindig viccel a játékosokkal, ha nem tudják a választ - mondja Botond.

A kitűnően tanuló kisfiú édesapjától, aki a jáki általános iskolában tanít, megtudtuk, hogy kívülállóként úgy gondolta: a tévés szakma egy külön kaszt. Azonban kellemesen csalódott, mert mindenki közvetlen és barátságos volt velük. Elmondta: a felvételek alatt ő jobban izgul, mint a fia. Büszkeséggel tölti el, amikor Boti segít a játékosnak.

A hosszú hajú kisfiúnak voltak kedvenc játékosai, akiknek szívesen segített. Botond elmondta: azért minden kérdésre ők sem tudják a választ. Az a kérdés, hogy ki volt a hunok királyának, Attilának a felesége, mindnyájukon kifogott. Folyamatosan készülnek, mert elég bő az a tananyag, amelyből a kérdéseket felteszik. Boti kedvenc témaköre a mitológia és az informatika. Nemcsak a szülei, de osztálytársai, ismerősei is büszkék rá. Sokan csak miatta ülnek le péntekenként a képernyő elé. Botond informatika, túra és kézműves szakkörre jár, angolórákat is vesz. Felnőttkorában is szeretne a médiában dolgozni, mert megtetszett neki ez a légkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!