Belföld

2007.10.11. 02:29

Összeférhetetlenség

Körkép - A vasi polgármester-honatyák egyetértenek abban, hogy az összeférhetetlenségnél fontosabb ügyekkel kellene foglalkozni a parlamentben. Hankó Faragó Miklós is megszólalt az ügyben, az MSZP szombathelyi elnöksége ezt nem nézte jó szemmel.

Nagy Ildikó

De nézzük az előzményeket. A szombathelyi szocialistáknál feltehetően az vágta ki a biztosítékot , hogy az SZDSZ-MSZP közös jelöltjeként mandátumot szerzett honatya hétfőn a Gusztos Péter párttársával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az SZDSZ szerint indokolt az országgyűlési képviselőséget és az önkormányzati politikai tisztségeket egymástól elválasztani, és összeférhetetlenként szabályozni. Dr. Hankó Faragó Miklós hangsúlyozta továbbá, hogy pártja szerint az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan az önkormányzati képviselők esetében is életbe kellene léptetni további összeférhetetlenségi szabályozást. Vagyis: önkormányzati képviselők ne tölthessenek be vezető tisztséget állami, önkormányzati tulajdonú cégekben. Ez utóbbi felvetés szintén nem előzmény nélküli. Május elején dr. Hankó Faragó Miklós két szombathelyi párttársával levelet írt Kóka János pártelnöknek. Már ebben sürgették az önkormányzati képviselők gazdasági összeférhetetlenségével kapcsolatos szabályok megalkotását.

A levelet egyébként azt követően fogalmazták meg a szabad demokrata politikusok, hogy az újonnan megalakított Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdalkodási Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában több önkormányzati képviselő is pozícióhoz jutott.

Dr. Hankó Faragó Miklós az MSZP szombathelyi elnökségének határozatával kapcsolatban elmondta, hogy hasonló figyelmeztetést saját pártjától se venne jó néven. Hozzátette: reméli, hogy a levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is megküldték a szombathelyi szocialisták, a kormányfő ugyanis hétfői napirend előtti felszólalásában hasonlóan vélekedett a témáról, mint ahogy ő a sajtótájékoztatón. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta azt is, hogy ő ebben a témában a kezdetektől következetesen egy véleményt képvisel, és a témával kapcsolatos álláspontját jelöltsége idején sem rejtette véka alá.

Az országgyűlési képviselőség és az önkormányzati tisztségek összeférhetetlenségét, a főállású képviselőséget Gyurcsány Ferenc vetette fel tisztasági csomagként emlegetett hétpontos programjában. Vas megyéből két fideszes - Bebes István és V. Németh Zsolt - és egy szocialista - dr. Ipkovich Görgy - honatya-polgármester ül a parlamentben. Abban mindhárman egyetértenek, hogy a jelenlegi helyzetben az összeférhetetlenségnél fontosabb dolgokkal kellene foglalkozni az Országgyűlésben. Bebes István országgyűlési képviselő, Körmend polgármestere szerint a két pozíció nem összeférhetetlen. Sőt: mivel polgármesterként sok időt tölt a választópolgárok között, első kézből ismeri a gondjaikat és problémáikat. A parlamenti törvényalkotás során pedig gyakorlatias szempontból is könnyebben végiggondolja a témát, hiszen önkormányzati vezetőként a végrehajtásról is van némi fogalma. A fideszes honatya szerint nemcsak a polgármesterség és az országgyűlési képviselőség közötti összeférhetetlenséget kellene firtatni, hanem a kormány és a regionális fejlesztési tanácsok háza táján is érdemes lenne szétnézni.

V. Németh Zsolt, Vasvár első embere - bár az ország valós gondjairól való figyelemelterelésnek tartja - szívesen vitázik az összeférhetetlenségről, ám az felettébb zavarja, hogy a témát épp Gyurcsány Ferenc vetette fel. Ez ugyanis szerinte úgy fest, mintha Cicciolina prédikálna a templomokban a jámbor életről. Hisz az összeférhetetlenség a kormányfő és a kormánytagok esetében is fennáll. Szerinte az sem mindegy, hogy valaki egy ötezres kisváros vagy egy százezer lakosú település vezetése mellett vállalkozik a parlamenti munkára. Nem mellékes az sem, milyen szempontból közelítjük meg a kérdést. Abban még lát némi rációt, hogy egy ember nehezen gondolkodhat egyszerre városban, választókerületben és országban, ám ha pusztán az elfoglaltság oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor szerinte az egyetemeken oktató honatyák esetében is fennállhat az összeférhetetlenség.

Dr. Ipkovich György is jobban örülne, ha a fejlesztési programokról kellene vitáznia. Szombathely első embere nem titkolja, hogy számára a megyeszékhely vezetése jelenti az igazi kihívást, a parlamenti politizálást pedig ehhez használható eszköznek tekinti. A szocialista politikus úgy véli, ha az Országgyűlésből összeférhetetlenség címén ki- szorulnának a polgármesterek, akkor kétkamarás parlamentre lenne szükség, hogy a területi, kistérségi érdekek se maradjanak képviselet nélkül.

Azt mindhárom honatya-polgármester elismeri, hogy a kettős feladat ellátása nem kis megterhelést jelent, ám nem titkolják azt sem, hogy a tűzközelben lévő városatya - helyzeti előnyéből fakadóan - néha bizony többet tud tenni településéért, mint otthon ülő kollégája. És hogy melyik funkciót választanák, ha választaniuk kellene? Bebes István szerint még korai a kérdés, dr. Ipkovich György ragaszkodna Szombathelyhez, és V. Németh Zsolt is hálásabb feladatnak tartja a polgármesterséget. Még egy találó mondást is idéz ezzel kapcsolatban: a macska is oroszlán, csak kicsiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!