Belföld

2007.10.06. 02:29

Tisztább a folyó

Csörötnek (szp) A Rábából vett vízmintát tanulmányozta tegnap délben Fodor Gábor miniszter, s mosollyal nyugtázta az eredményeket. Tisztul a folyó.

Szenkovits Péter

A miniszter energikusan, dinamikusan s elégedetten számolt be arról, hogy hivatalának átvételekor szembesült azzal, hogy a Rába-szennyezés ügyében mintegy hétéves küzdelem után sem sikerült előbbre jutni. Frissen kinevezett miniszterként azt mondtam, hogy megváltoztatjuk az eddigi álláspontot, stratégiát. Határozott, egyértelmű fellépéssel arra kényszerítjük az osztrák felet, hogy üljünk le tárgyalni, és érjünk el eredményeket e téren. Most, a Rába Akciócsoport megszűntekor, örömmel számolhatok be arról, hogy a célokat, amiket kitűztünk, elértük.

Idén májusban a miniszter visszavonta a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyezési eljáráshoz kiadott hozzájárulást, júniusban tárgyalásokat kezdeményezett Josef Pröll osztrák szövetségi miniszterrel. A kettejük megállapodása alapján létrehozott Rába Akciócsoport munkájának célja az volt, hogy szeptember 30-áig konkrét jogi-műszaki megoldások szülessenek a folyó szennyezésének megszüntetésére.

Az elmúlt három hónapban az osztrák fél minden előzetes megállapodást teljesített. Szigorodtak az osztrák bőrgyárakra érvényes szervesanyag-kibocsátási határértékek, új határértéket vezettek be a sóterhelésre és a habképző potenciálra. Az új határértékek betartását az osztrák hatóságok fokozottan ellenőrzik, büntetnek is. Mi is naponta mérjük a víz minőségét. Sikeresnek bizonyult az a kísérleti tisztítóberendezés, amely az eddigieknél sokkal hatékonyabban tudja kivédeni a szennyezőanyagok visszakerülését az élővilágba, és amelyet mindhárom bőrgyárba beszerelnek majd. A cég már szeptembertől felére csökkentette a habzásért leginkább felelőssé tehető naftalin-diszulfonát kibocsátását a feldbachi és a jennersdorfi üzemben , fejtette ki Fodor Gábor. Az akciócsoport eredményei közé tartozik az is, hogy a Rába szennyezettségéért szintén felelős fürstenfeldi geotermikus erőműből a termálvíz-kibocsátás még ebben az évben a felére csökken, a jövő év közepére pedig teljesen megszűnik.

A miniszter hangsúlyozta: A Rába ökológiai rehabilitációjára magyar- osztrák projekt előkészítését kezdték meg a szakemberek, október elsején pedig az Osztrák-Magyar Vízügyi Megállapodás keretében Rába Albizottság alakult. Ábrák segítségével mutatta be a szennyezés csökkenését, kijelentette: Már most jobb a Rába vize, mint volt néhány hónappal ezelőtt. A javulási folyamatban joggal bízhatunk. 2009-re a Rába vízminősége az eredeti állapotot fogja tükrözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!