Belföld

2007.10.16. 02:29

Tovább dübörögnek

Körkép - Egyes internetes portálok információi szerint csupán egy százalékkal esett vissza a kamionforgalom azokon a főutakon, amelyeken április elseje óta fizetniük kell az úthasználatért a nehézgépjárműveknek.

Fodor Sándor

A 86-os főút Egyházasrádóc-Körmend közötti rövidke szakaszán őzet és szarvast hamarabb lát az ember, mint az Állami Autópálya Kezelő Zrt. embereit, akik arra volnának hivatottak, hogy lefüleljék a bliccelőket. Meglehet, ők is értelmetlennek gondolják az itteni strázsálást, tetejében a falun áthaladva, a régi szombathelyi úton könnyedén elkerülhető ez a fizetős szakasz. Igaz, a falubeliek elmondása szerint csak kevés kamionos alkalmazza ezt a vezércselt. A GKM-rendelet a jelek szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen egyes mérések szerint, mindössze egy százalékkal csökkent a teherforgalom tavasz óta. (Folytatás Nem volt sikeres a kamionelterelés címmel a 3. oldalon)

Április elsejétől tettek fizetőssé egyes főutakat. Vas megyében az Egyházasrádóc-Körmend, a Jánosháza-Sárvár, a Körmend-országhatár és a Kám-Vasvár szakaszokat érinti a rendelet, ám akik arra járnak, tapasztalhatják, hogy a helyzet inkább csak rosszabb lett, hiszen az utakat következetes szigorúsággal teszik tönkre a kamionok, ami nem csoda, mivel egy ilyen jármű 30 ezerszer (!) nagyobb terhelést jelent az útfelületnek, mint egy személyautó. A kamionok áldatlan vándorlásának látható nyomai a hellyel-közzel mélyülő csapák, amelyek különösen esős napokon komoly balesetveszélyt jelentenek a személyautók számára.

A terv, miszerint a nagyobb gépjárművek a fizetős főutak miatt majd az autópályákat választják, azért is tűnik értelmetlennek, mert az említett szakaszokhoz közel nincsen magyar oldalon autópálya. Megoldás lehetne, ha vonatra tennék a kocsikat, erre alkalmas pályaudvar azonban csak kettő van az országban, egy Kiskundorozsmán, egy pedig Sopronban.

Sikerült megszereznünk néhány adatot a Magyar Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs irodájától, ami a D4-es, vagyis a 12 tonnát meghaladó járművek matricavásárlásának növekedését teszi közzé (a fizetős főutak adatainak hozzáadásával) a tavalyi évhez képest, s az április-szeptember közötti időszakot vizsgálja.

Eszerint az egynapos matrica a legkelendőbb, ebből tavaly 1 172 430 fogyott, míg a most vizsgált időszakban 1 831 428. Az összes matricatípust nézve (éves, havi, heti, egynapos) 1 218 583-ról, 1 972 894-re nőtt a megvásárolt matricák száma.

Az autópálya-kezelő társaság munkatársai az iroda tájékoztatása szerint - s ez ellentmond annak, amit az egyházasrádóci egyenesben tapasztalhatunk - rendszeresen ellenőriznek mobil kamerákkal és mobil csoportokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!