Belföld

2007.11.30. 08:50

Kevesen akarnak lakatosok lenni

Megyei körkép – Vasban jelentôs az érdeklôdés a nyelvi és a számítástechnikai tanfolyamok iránt, ám vasasszakmákban nem könnyû a tanfolyamszervezés.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vas megyében a képzések egyik alapvetô funkciója olyan szakmához juttatni az álláskeresôket, amelyek keresettek a munkaerôpiacon, így jók az esélyek arra, hogy a tanfolyam elvégzése után el is tudjanak helyezkedni, fogalmazta meg Kámán István, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ képzési csoportvezetôje. A képzések során jórészt a hiányszakmának számító területekre koncentrálnak, ám a munkaerôpiac igénye gyakran nem egyezik meg a munkavállalói szándékokkal. Ezért hiába nagy a kereslet például fémipari szakmával rendelkezôk iránt, egy-egy szakmában tanfolyami csoportot érdeklôdés hiányában nehéz összehozni. Kivétel a minôsített hegesztôi képzés, amelyre az idén ötven álláskeresôt sikerült beiskolázni a me gyében. Évek óta nagy népszerûségnek örvendenek a vendéglátós képzések, ennek ellenére a megye munkaerôpiacán ugyancsak hiány van az ilyen szakemberekbôl, mivel a végzettek egy része külföldön vállal munkát. Vas megyében keresettek a nyelvi, valamint a számítástechnikai képzések is. A nyelvtanulást részben a külföldi munkavállalás lehetôsége motiválja, illetve a külföldi tulajdonú cégeknél is gyakran elvárásként fogalmazódik meg a nyelvtudás. A számítástechnika pedig ma már szinte minden szakmai tevékenységhez kapcsolódik, az álláshirdetésekben is egyre inkább az alapfeltétel. A megyében mutatkozó gépész-, illetve villamosmérnöki hiányon a munkaerô-piaci képzések nem tudnak változtatni. Ehhez a felsôoktatásban kellene megteremteni a feltételeket, illetve a munkahelyeknek kellene ahhoz vonzónak lennie, hogy a mûszaki egyetemeken, fôiskolákon tanulók az iskola után visszatérjenek Vasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!