Belföld

2008.01.19. 03:29

Az új szentély helye

Szombathely - A több mit tíz lehetséges helyszín közül mára egy maradt talpon: a város új kőszínháza a Március 15. téren lesz. A szerdai szakmai megbeszélés után tegnap délután a városházán lakossági fórumot is tartottak ebben az ügyben. A Március 15. tér az ideális helyszín, de a terület fele, az SZTK, a megye tulajdona

Angyal László

Dr. Ipkovich György polgármester nem titkolta, hogy az új kőszínház helyszínének meghatározásakor neki is volt másik ötlete, ám végül fejet hajtott a szakma előtt. Ezért kérte a városlakókat, hogy a megvizsgált és a Kutnyászky László városi főépítész által ismertetett helyszínekről mondjanak véleményt. (A főépítész által bemutatott helyszínek: a Kőszegi utcai tömbbelső, a volt városi strand, az Aréna utcai óvoda, az Ady tér, és a Március 15. tér.) A polgármesteri kérés ellenére akadtak új javaslatok is: valaki a Thököly utca és az Iseum közötti területet ajánlotta.

Egy szombathelyi lakos már tavaly novemberben megemlítette igazán megfontolandó ötletét a város első emberének: az emlékmű és a Bartók Béla körút közötti területet.

A polgármester azonban kifejtette: a városmagtól távolabbi területeknek ugyan vannak előnyei ( jobb megközelíthetőség, olcsóbb ingatlanár), de az összes körülmény mérlegelésekor a szakma inkább a központi fekvés mellett voksolt. Az is fontos szempont volt, hogy a már meglévő építészeti remekművek egy-egy utcára néznek. A Nagyszálló a Király utcára, a vasútállomás a Szelestey utcára, a megyeháza a Szily János utcára. Ebbe a sorba illeszthető az az elképzelés, hogy az új színház a Király utcát zárja le.

A fórumon nagyon sok városi képviselő is megjelent, többen kifejtették véleményüket. Marton Zsolt szerint a Március 15. tér ideális helyszín, ám a terület fele, az SZTK, a megyei önkormányzaté. Ezért, mielőtt kiírják a tervpályázatot, szándéknyilatkozatban vagy más jogi megállapodásban rögzíteni kell, hogy a megyei önkormányzat a színház megépítésében együttműködik a várossal.

Dr. Ipkovich György is fontosnak tartotta ezt, és úgy vélekedett, hogy az új szentély megépítésének ügye talán az immár másfél éve húzódó kórház-ügyben is békét teremt.

A társadalmi összefogás szükségességéről beszélt egy hozzászóló. Szerinte a Képtár felépítéséhez hasonlóan érdemes lenne színházi téglajegyeket kibocsátani, például ötszáz forintos címletekben. Aki ezt megvásárolná, az a maga módján hozzájárulna a színház megépítéséhez. A polgármester úgy vélte, a téglajegynek kissé rossz üzenete lenne. Az épület megépítése a kormány feladata, a városé a színház működtetése. Ehhez pedig a téglajegynél sokkal jobb módszer a bérletek megvásárlása.

Ehhez kapcsolódott egy felszólaló, aki a bérletek, jegyek ára iránt érdeklődött. A választ a legilletékesebb, Jordán Tamás, Weöres színház direktora adta meg. Nem szeretnénk elijeszteni a nézőket a magas árakkal. Úgy tervezzük, hogy egy jegy ára kétezer forint alatt lesz.

Meglepő módon, Horváth György képviselő viszont az Ady tér mellett érvelt.

A hatalmas tér, a kétezer éves római múlt ékes bizonyítékai (a Borostyánkőút és a mozaik), a székesegyház közelsége szól e terület mellett. Azt kérem, hogy a helyszínek között ez szerepeljen a második helyen.

A fórumon azonban elhangzottak az Ady tér elleni érvek: a terület - ahonnan a buszállomás kiköltözik - nem önkormányzati tulajdon, máshol kellene helyet találni a benzinkútnak és a Romkert nevű szórakozóhelynek is.

Végezetül dr. Ipkovich György bejelentette: január 31-én, a közgyűlésen döntenek az új kőszínház helyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!