Belföld

2008.01.24. 03:29

Enni még lehet

Szombathely - Sokan kérdezik az éttermekben, melyik ételben van alkohol, és mennyi. Attól tartanak ugyanis, hogy ha ilyen étel elfogyasztása után autót vezetnek, a rendőrség elveszi a jogosítványukat.

Peltzer Géza

A 0,3 ezrelék alatti véralkoholszintet még negatívnak kell tekinteni, csak efelett veszik el a jogosítványt - tudtuk meg Kiss Tibor igazságügyi szakértőtől. Vezetés előtt tehát elfogyaszthatunk két bonbont (konyakos meggy), bármilyen gyümölcsöt, süteményt, s legfeljebb két szem Dianás cukrot is, amelynek van alkoholtartalma, de igen alacsony. Ha elszíneződik a szonda, sokan mentegetőznek azzal, hogy Dianás cukrot vagy köptetőt fogyasztottak előzőleg, ennek a védekezésnek azonban nincs értelme a szakértő szerint. Dianás cukorból 9 kilogrammot kellene elfogyasztani igen rövid idő alatt, hogy a véralkoholszint elérje az egy ezreléket, köptetőből is literszámra kellene inni ahhoz, hogy erre lehessen fogni a szonda elszíneződését. Egy pohár sör azonban még mindenképpen belefér a 0,3 ezrelékes határértékbe.

Az orvos szakértő szerint, ha korszerű digitális szondával mérnek, nem érdemes az autósnak vitába szállnia a hatósággal. A Zsigmondi-féle készülék használata esetében van keresnivalója az autósnak, ha a szonda bejelez, de ő biztos abban, hogy nem ivott. Halálbiztos eredményt két vérvétel és két vizeletminta kielemzése után lehet csak kimondani. Ha azonban az autósnak igaza van, a költségek nem őt terhelik, sőt joggal várhatja el, hogy a hatóságok megkövessék. Egy vérvétel négyezer forint, a komplett, minden kétséget kizáró vizsgálat közel húszezer forintba is kerülhet, s ha ez a hatóságokat igazolja, az autóst terheli a költség.

Dr. Gulyás Ferenc alezredestől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy vasárnap óta eddig a megyében összesen négy jogosítványt vontak be ittas vezetés miatt. Kiemelte, minden olyan étel, ital, amelynek tartalma befolyásolja a vezetést, veszélyes.

Az intézkedő rendőrök a helyszínen kétféle szondát használnak: a spirateszt egyszer használatos szonda, leginkább egy üvegfiolához hasonlatos. Miután valaki megfújta, már használhatatlan. Ez értéket nem mutat, csupán elszíneződik. A másik az elektromos, Lion típusú szonda, amely nagyon érzékeny. Ez már értéket is mutat. A 0,1 ezrelék alatti eredményt a rendőrök figyelmen kívül hagyják, mert előfordulhat, hogy ennyi alkoholt az emberi szervezet is termel, vagy arra is bejelezhet a készülék, ha alkoholtartalmú krémeket használunk.

A közlekedésrendészeti osztály vezetője elmondta, hogy az elektromos szondát az ellenőrzés első szakaszában nem kell bevenni a szájba. Azt a részt, ahol bele kell fújni, minden egyes alkalommal kicserélik higiéniai okok miatt. Ezért nem fordulhat elő, hogy másik ember után fújja meg valaki a szondát. A sofőrnek joga van ahhoz - a szonda jelzése ellenére is -, hogy ne fogadja el az eredményt. Ekkor, ha gyanú van arra, hogy az illető ivott (érezni lehet a leheletén az alkoholszagot, koordinálatlan a mozgása, zavaros a tekintete), a rendőr előállítja. A kapitányságon vagy a hitelesített Seres típusú szondát fújatják meg a rendőrök az autó vezetőjével, vagy vérvételre állítják elő. Az utóbbi esetben az orvos segít eldönteni a rendőröknek, hogy a sofőrnek volt-e alkohol a szervezetében. A vezetőnek joga van ahhoz, hogy ne fújja meg a szondát a rendőri intézkedés során. A járőr az illetőt előállítja vérvételre, ha gyanú merül fel arra, hogy ittasan vagy kábítószer-befolyásoltság alatt ült a volán mögé. Ha az autó vezetőjén nem látszik, hogy alkoholt fogyasztott, akkor nem viszik el vérvételre.

A közlekedők továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak Vas megye útjain - mondta az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!