Belföld

2008.01.16. 03:29

Növekvő áraméhség

Szombathely - Egyre éhesebbek az áramra a háztartások, növekszik a megvásárolt elektromos áram mennyisége. Így van ez annak ellenére, hogy a korszerű háztartási gépek jóval kevesebbet fogyasztanak, mint elődeik. A szakemberek az árampiac liberalizálásával újabb drágulást jósolnak, így mindenkinek át kell gondolnia, hol tud spórolni a villannyal.

Peltzer Géza

A KSH adatai szerint az utóbbi 16 évben folyamatosan nő a fogyasztók és az egy háztartás által felhasznált elektromos áram mennyisége (lásd az ábrát) Vas megyében is. Az emelkedés csak egy esetben tört meg, a kilencvenes évek elején. Csak akkor voltak takarékosságra utaló jelek - nem valószínű ugyanis, hogy egyetlen év alatt mindenki lecserélte háztartási gépeit kisebb fogyasztásúra.

A fogyasztás tehát emelkedik, ellátási zavartól azonban nem kell tartanunk, hiszen a tavaly november 29-ei csúcsfogyasztáskor (az országos áramfogyasztás első ízben nőtt 6600 megawatt fölé) is volt még 1300 megawatt (MW) tartalék a rendszerben. 


Grafika: Kelemen Attila

Az áramfogyasztás növekedésének, a háztartások villanyéhségének nyilvánvaló oka a civilizációs fejlődés, az egyre nagyobb kényelmet biztosító elektromos berendezések terjedése. Az egy főre jutó energiafogyasztás emelkedése mögött az ország általános fejlettsége áll, és bár a hazai rekord évről évre megdől, ebben még mindig jelentősen elmaradunk a nyugat-európai államok polgáraitól. A további növekedés bizton jósolható, így hosszabb távon szükség van új termelőegységekre. Az erőműpark ugyanis nagyjából azonos az 1989-essel - csak éppen 18 évvel idősebb. (A megvalósításhoz legközelebb a német E.ON Gönyűnél tervezett 400 MW-os egysége áll, amely 2010 körül állhat üzembe. Ehhez képest 5-10 éven belül mintegy háromezer MW új kapacitás kiépítésére van szükség.)

A háztartások áraméhsége egyenes arányban nő a háztartási gépek számának növekedésével. Igaz, az új masinák kevesebb áram- mal is beérik, viszont több van belőlük. Ma már az átlagvásárló is figyeli a fogyasztási kategóriákat, ha hűtőgépet vásárol, de sokan megfeledkeznek arról, hogy a szórakoztató elektronikai cikkek, és különösen a számítógépek milyen sokat fogyasztanak. Egy brit felmérés szerint a számítógépek az áramfogyasztás 10 százalékáért felelősek ma már. Ráadásul egy átlagos szerver körülbelül ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint egy terepjáró - állítja a Global Action Plan környezetvédelmi szervezet.

A szervezet becslése szerint a világon jelenleg mintegy egymilliárd számítógépet használ az emberiség, ezek felelősek a világ összes széndioxid-kibocsátásának két százalékáért. És amire szintén kevesebben gondolnak: a stand-by üzemmóddal felszerelt készülékek áramfogyasztók még akkor is, ha kikapcsoljuk őket. Ez az üzemmód készüléktől függően a teljes áramfogyaszts 10-30 százalékát teheti ki. A stand-by üzemmód bekapcsolásával többnyire csak a készülék néhány alkatrészét áramtalanítjuk, melyek a készülék látható funkcióit látják el. A többi alkatrész viszont áram alatt marad, és észrevétlenül rengeteg energiát pazarol el. Így például a mobiltelefon akkumulátortöltője akkor is használ áramot, ha a telefon már feltöltődött. A számítógép, a nyomtató, a szkenner és a monitor akkor is fogyaszt áramot, ha nem dolgozunk vele. A legegyszerűbb módszer, hogy erről meggyőződhessünk: meg kell tapogatni a masinát. Ha a készülék melegszik, akkor áramot is fogyaszt. Általában azt mondhatjuk, hogy az a készülék, ami kézmeleg, az körülbelül öt watt teljesítménnyel működik.

Egy felmérés szerint a legtöbb család nem is tudja, hogy évente több mint 25 ezer forintot csak a stand-by üzemmódért fizet ki. Ezért célszerű új elektromos készülék vásárlásakor azt is megnézni, hogy mennyi a stand-by üzemmódban történő fogyasztás. (Ma már számos gyártó megadja azokat a műszaki adatokat is, amelyek a készülékek stand-by üzemmódban történő fogyasztására vonatkoznak.)

Nemcsak kis fogyasztású égők használatával, hanem a stand-by üzemmódú készülékek időzítő kapcsolóra történő bekötésével is lehet takarékoskodni. A korszerű házakat ma már két elektromos körrel szerelik fel: a normál konnektor mellett mindenütt ott vannak azok az aljzatok is, amelyekre a stand-byos készüléket dugjuk rá, és este, lefekvés előtt kézzel egyszerre áramtalaníthatjuk ezeket a készülékeket - vagy kikapcsol az időkapcsoló és nem jut áramhoz. Stand-by-üzemmódú készülékek a televíziók, a hifi berendezések, műholdas televízió beltéri egységei, amelyeken sokszor még kapcsoló sincs. A kívánt időpontban ezeket a készülékeket az időkapcsoló újra készenléti üzemmódba állítja, vagy kézzel áram alá helyezzük - megspórolva az éjszakai fogyasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!