Belföld

2008.01.28. 03:29

Szélvihar dúlt tegnap

Megyei körkép - A Magyarországra a Hanságnál beérkező nagy erősségű észak-nyugati szél Vas megyében is jelentős károkat okozott, bár a keleti Alpok és a Kőszegi hegység eléggé védi Vas megyét. Mégis akadt bőven dolguk a tűzoltóknak.

Merklin Tímea

A rendőrségen kora reggeltől folyamatosan szólt a telefon: Bükről, Csepregről, Vasasszonyfáról, Kőszegről jelentették, hogy az út mentén kidőltek a villanyoszlopok. Az e.on a helyreállításnál kénytelen volt fontossági sorrendet felállítani.

A szombathelyi tűzoltókat a Bertalanffy utcába hívták, ahol a szélvihar megbontott egy tetőt. Segítséget nyújtottak Acsád előtt is, ahol derékba tört egy villanyoszlop és ráhajlott az útra.

Lakner Tamás, a tűzoltóság megyei ügyeletese elmondta: vasárnap kora délutánig 28 kárhelyen jártak munkatársai. Csepreg, Répcelak, Tompaládony térségében volt legerősebb a szél, arrafelé több villanyoszlop és fa dőlt ki, több tetőbe belebontott a szél. Csepregi, sárvári és répcelaki tűzoltók igyekeztek helyreállítani a károkat.

A körmendi tűzoltókat Nagykölkedre hívták, amely messziről nagy tűzesetnek látszott, de szerencsére csak vágástéri hulladék égett. A csepregi tűzoltók hét riasztást kaptak. (További részletek Szélvihar dúlt tegnap... címmel 3. oldalon)

A 84-es főúton Sajtoskálnál nagy faágakat hordott az útra a szél, eltorlaszolva a fél útpályát. Bükön a lakótelepen leborult egy kémény, és rádőlt egy Volkswagenre. A szél az egyik tömblakás tetejének egyötöd részét vette le - mindkét oldalon - a kéménnyel együtt. Nemcsak a palatető sérült, hanem a tartószerkezet is. Két különböző utcában lévő társasháznak is károsodott a tűzfala, így megroggyant a tartószerkeszet is. Csepregen a Rákóczi utcában egy udvar felőli kémény borult a ház gerincén át az utcára. A háztetőről jelentős mennyiségű törmeléket kellett letakarítani, hogy ne essen a járókelők fejére. Répcevisen egy harminc méteres fenyőfa zuhant egy családi házra, a vége pedig felfeküdt egy villanyvezetékre, itt is a tűzoltók nyújtottak segítséget. Bükfürdőn a termálkörön, az Éva kempingnél a fürdőépületek tetejéről tépett le a szél 150 négyzetméteres lemezeket.

A kőszegi tűzoltók hat helyre vonultak ki, egy peresznyei eset kivételével mindegyik eset Kőszegen történt: fák dőltek rá a villanyvezetékekre. A Várkörön belebontott a szél az egyik háztetőbe. A sárvári tűzoltókat tizenkét esetben riasztották: Tompaládonyban, Simaságon, Pápocon, Rábapatyon, Chernelházadamonyán dőltek ki fák, és megkárosították a villanyvezetékeket. Utóbbi helyen az történt, hogy egy 45 éves fenyőfát csavart meg a szél egy családi ház kertjében. Egy ideig még tartotta magát a gyökérzet, de aztán a fa rádőlt a kerítésre és kettétépte, a koronája rázuhant az utcai telefonfülkére. A tűzoltók feldarabolták a fát, hogy el lehessen szállítani. Répcelakon egy háztetőt tépett le a szél. A katasztrófavédelem 15 óráig tartotta fenn a vörös riasztási kódot, de a megyében már nem okozott több kárt a vihar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!