Belföld

2008.01.12. 03:29

Szemetes-ügyek

Szombathely - Sok helyen áldatlan állapotok uralkodnak a hulladékgyűjtők környékén. A tároló mellé helyezett zsákok, szélcibálta zacskók és ilyenek ékesítik a környezetet. A megoldás egyszerű lenne.

Csermák Zoltán

Egy olvasónk kérte segítségünket, járjunk közben annak érdekében, hogy az udvarról eltűnjön a szeméthalmaz, amely - mint mondta - immár naponta keseríti meg az életüket, bokáig járnak a szemétben, éjjelente pedig hajléktalanok, kukázók kutatnak a mocsokban, de ez sem elég, megjelentek a patkányok is. Ez a TIT udvarként ismert terület. Nos, mint megtudtuk, itt elég bonyolult a helyzet. A környéken több üzlet is van, amelyek nem rendelkeznek szemétlerakó konténerrel, s jobb híján, ha a lakók megtöltötték már a sajátjukat, hulladékukat azok mellé teszik. Ezt pedig nem szállítják el a kukások. Nem is feladatuk, ők csak akkor pakolnak, ha a közterület-felügyelők kérik.

Miért nem kérik? - tettük fel a kérdést Papp Győzőnek, a cég munkatársának. Ő elmondta, hogy rendszeresen ellenőrzik ezeket a halmokat, abban az esetben azonban, amikor nem bizonyítható az eredete, nem tehetnek semmit, nincs kit - úgymond - feljelenteni, így nincs, aki fizesse az elszállítás számláját. Bár - mondja - munkatársai sokszor még arra is hajlandóak, hogy gumikesztyűt felvéve turkáljanak mások mocskában, bizonyítékokat keresve, számlákat, egyebeket, amelyekből egyértelműen kiderül, ki vétkezett. Ilyenkor értesítik a városgazdálkodás munkatársait, akik elszállítják a szemetet, a számlát pedig megkapja az érintett.

De - tette hozzá Papp Győző - ez sziszifuszi munka, ritkán jár sikerrel, ahogyan nagyon nehéz felderíteni az illegális szemétlerakók kilétét is, pedig utánuk a rendőrséggel együtt nyomoznak.

Kiss Rolandtól, a városgazdálkodás munkatársától megkérdeztük, valóban csak akkor szállítják-e el a kallódó hulladékot, ha erre a közterület-felügyelet kéri őket? A válasz: igen. Ha ugyanis nincs tulajdonosa a szemétnek, akkor nincs aki kifizesse a szállítás díját.

Ám nem csak ezen az egy helyen látni ilyen áldatlan állapotokat. Aki nyitott szemmel jár a városban, főleg a lakótelepek és tömbházak környékén, ugyancsak találkozhat hasonló jelenséggel. Kiss Roland elmondta: a lakóközösségek döntik el, mekkora szeméttárolót kérnek, s azt is, azt milyen gyakorisággal ürítsék. Ők minden megrendelést teljesítenek, arról azonban nem tehetnek, ha a lakók rosszul mérik fel a keletkező hulladék mennyiségét, így a kukák gyakorta túlcsordulnak. Lehet - vetettük fel -, drágállják a szolgáltatás árát. Igen, volt a válasz, pedig egy1500 literes tároló - amely tíz hagyományos kukának felel meg - ürítése 1884 forint plusz áfa, s ezen osztozik akár két lépcsőház lakóközössége is.

Rendkívüli helyzetek is előfordulhatnak - jegyezte meg Kiss Roland -, egy lakó például átalakítja a lakását, kiüríti a pincéjét. Ilyenkor szinte természetes, hogy nem elég a tárolóhely. Azt azonban szinte senki sem tudja, hogy ilyenkor elég egy telefon a vállalatnak, és soron kívül elszállítják a hulladékot.

Arra azonban nem árt figyelni, hogy a tároló mellé mit tesznek ki az emberek. Az éhes állatok már egy kolbászdarab miatt is átrágják a zacskót, s máris kész a káosz. A turkálók ugyanígy nem nagyon törődnek a környezettel, elég csak a tavaszi lomtalanítási élményekre gondolni. Kevés a környezettudatosság az emberekben - jegyzi meg a szakember. Rögvest ellenvetésünk is akad.

Egy papírzacskóval a kézben olykor több száz métert is kénytelen sétálni az ember, hogy utcai szeméttárolót találjon. Van, aki megunja, és a földre hajítja. Erre azt mondja Kiss Roland, hogy ugyan ezek ürítése is az ő feladatuk, amit tisztességgel végeznek is, ám hogy a városban milyen gyakorisággal helyezik el ezeket, már nem a cég kompetenciája, arról a polgármesteri hivatal illetékes osztálya dönt.

Ezen a ponton keressük a városházán a kommunális és környezetvédelmi irodát, ám nyilatkozni tudó illetékest nem találunk. Visszatérve azért még magyar szokásainkhoz. Van olyan bolttulajdonos is a már emlegetett udvarban, de másutt is, aki tisztességgel bérel kukát, s hogy illetéktelenek ne használhassák, lakattal védi. Azt meg leverik, megtömik a konténert, s ha tele van, kezdődik az elébb vázolt hercehurca.

Úgyhogy - tudjuk meg az ez ügyben otthon lévőktől - kétoldalú játszma ez, amelynek manapság egy vesztese van, s az a város. Illetve annak tisztasága, vagy az általunk gyakorta látott tisztátlansága. Rajtunk is múlik tehát, milyen környezetben élünk.Rajtunk is múlik, milyen környezetben élünk, nem lenne kötelező szemétben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!