Belföld

2008.01.25. 14:00

Törvénytervezet az otthon szülés szabályozására

<b>Budapest</b> - <em>Gusztos Péter</em>, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese az egészségügyi miniszterrel tartott pénteki közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy februárban módosító indítványt fog benyújtani pártja az otthon szülés törvényi hátterének megteremtése érdekében.

nincs nev

Gusztos Péter elmondta, hogy a törvénytervezet, mely biztosítja a kockázatmentes otthonszülés menetét, már készen áll, decemberben be is nyújtották a parlamentnek. Mindez annyival egészül ki az egészségbiztosításról szóló törvényhez képest, hogy kimondja, az társadalombiztosítás azonos kedvezményben részesíti az otthon szülő nőket, mint a kórházban szülő társaikat. 

A szülő nő önrendelkezési jogán alapul, hogy otthonszülést választ-e, amihez jogszabályokban rögzített feltételeket kell betartani; aki a szülésnek ezt a módját választja, de később mégis kórházba kerül, nem érheti emiatt hátrányos megkülönböztetés.

Mindehhez Horváth Ágnes egészségügyi miniszter hozzátette, bíznak abban, hogy a februári megvitatást követően márciusban életbe léphet a törvény, a szabályozásokat csak július 1-jétől kívánják hatályba léptetni – legyen elég idő a felkészülésre.

Forrás: Stop.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!