Belföld

2008.01.07. 03:29

Vizsga vizsga hátán

Szombathely - Javában zajlanak a félévi vizsgák a Savaria Egyetemi Központban és a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett egészségügyi főiskolai karán. A hallgatók január végéig adhatnak számot tudásukról.

Bajdó Bettina

Bálintné Sári Judit másodéves ápolás, betegápolás szakon, éppen túl van egy vizsgán.

- Egy kidolgozott tesztsort kellett kitölteni, s nagyon nehéz volt, nem erre számítottam - mondja szomorúan Judit. - Három vizsgám van még hátra, ebből kettő szóbeli lesz. Ha ez a vizsga most nem sikerül, akkor van még egy javítási lehetőségem. Január 22-én vizsgázom utoljára, s alig várom, hogy véget érjen ez a szemeszter, mivel nagyon sokat kellett tanulnom.

A folyosón továbbsétálva mindenki a tesztsor kérdéseiről társalog.

- Vegyes érzelmekkel jöttem ki a teremből - mondja egy fiatal budapesti fiú. - Biztos, hogy sikerült a vizsga, csak az a kérdés, hogy milyen jegy lesz ráírva a dolgozatra. Még három vizsgám van hátra január végéig, s ha valamelyik nem sikerül, akkor sem esek kétségbe, hiszen a kreditrendszernek köszönhetően nem kell évet ismételnem.

Péntekné Weinelt Renátától, a főiskola tanulmányi csoportvezetőjétől megtudjuk, hogy közel ezer nappali és levelezős diák vizsgázik az idei félévben. A hallgatók nagy része jól teljesített a szorgalmi időszakban, így jelentkezhettek a vizsgákra. Diákjaik december utolsó hetében is vizsgáztak már, ám a legtöbb tantárgyból januárban adnak számot tudásukról. A vizsgaidőszak január 25-éig tart, a második félév pedig január 28-án veszi kezdetét.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában Dóczi Adrienn magyar szakon második évfolyamos diplomás, levelezős megkönnyebbülve jön ki az egyik teremből.

- Dialektológia szóbeli vizsgán vagyok túl, s bevallom, nagyon izgultam a felelet előtt, de jól sikerült, négyest kaptam - meséli a lány. - Eddig két vizsgám volt, s egy még hátravan, meg hát a szakdolgozatommal is foglalkoznom kell.

Adrienn hozzáteszi, hogy Zalaegerszeg mellől jár a szombathelyi egyetemre, az első diplomáját pedig Győrben szerezte.

- Egy nagyon fontos szabály van vizsga előtt - folytatja Adrienn -, mégpedig az, hogy mielőtt bemegyünk vizsgázni, a barátnőmmel, Edinával, átbeszélünk mindent.

- Egy tétel sem maradhat ki - veszi át a szót Papp Edina, Adrienn csoporttársa. - Így sokkal magabiztosabban tudunk bemenni vizsgázni. Nekem eddig csak írásbeli vizsgáim voltak, a mai volt az első szóbelim. Úgy mentem be, hogy csak kettes legyen, aztán végül ötös került az indexembe.

A vizsgázók elárulják, hogy a felelet nemcsak a kihúzott tétel ismertetéséből állt, hanem oktatójuk arra is kíváncsi volt, hogy mennyire jártasak a mindennapok nyelvi vonatkozású történéseiben.

Dr. Czetter Ibolya, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának elnökhelyettese elmondja, hogy azoknak a diákoknak, akik 2006 szeptembere előtt kezdték meg tanulmányaikat az intézményben, december 17-étől kezdődtek, és február elsejéig tartanak a félévi megmérettetések. A bolognai rendszerben tanulók pedig december 17-január 25. között adhatnak számot tudásukról.

- Azoknak, akiknek nem sikerül egy vizsgájuk, háromszor van lehetőségük a javításra, ha pedig még így sem felelnek meg az elvárásoknak, akkor élhetnek a rektori méltányossággal, s még egyszer próbálkozhatnak - teszi hozzá az elnökhelyettes. - A kreditrendszer jóvoltából akkor sem szűnik meg a hallgató jogviszonya, ha egy-két vizsgát nem tud teljesíteni, ám arra figyelni kell, hogy túl sok esetben ez ne forduljon elő, mert akkor egyre távolabb kerül a diploma megszerzése. Czetter Ibolya hangsúlyozza: a diákoknak elektronikus úton kellett jelentkezniük a vizsgákra, de kisebbfajta gondok adódtak a rendszerrel az átállás miatt. Most azon dolgoznak a szakemberek, hogy ezeket minél előbb megoldják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!