Belföld

2008.04.22. 02:29

Életre keltett üzem

Magyarszombatfa - Sikeresen pályázott tavaly a MAT Kerámia Kft. a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkahelyteremtő pályázatára. Az egyik feltétel az volt, hogy huszonöt főre fel kell emelni a foglalkoztatottak számát. Mára ez meg is történt.

Takács Gábor

Az elhagyatott üzem területén kezdte meg működését a 2005 áprilisában alapított cég. Kezdetben csupán egy főt alkalmaztak, napjainkban már huszonkilencen dolgoznak, akiknek a többsége Magyarszombatfán és a környező településeken él. Felújították az elektromos és gázzal működő kemencét. Közben vásároltak egy másfél köbméteres elektromos kemencét is. Tavaly nyáron aztán megkezdék a gyárban az úgynevezett préselt kályhacsempék gyártását. Ekkor nyertek a munkahelyteremtő pályázaton 10,8 millió forintot. Ezzel nettó 21,6 millió forint értékű beruházás valósult meg a cégnél.

Apagyi Zsolt ügyvezető igazgató a tegnapi gyárbejáráson kiemelte: a beruházásoknak köszönhetően a kapacitásuk harminc százalékkal nőtt. - Kétszer égetett kályhacsempéket készítünk Németországból importált fehér agyagból, továbbá tavaly nyáron indítottuk az új gyáregységet, ahol őrségi agyagból préseléssel állítjuk elő a hagyományos csempéket - emelte ki. A két technológiával betelepítették szinte már az egész egykori gyárterületet, a hatfajta munkafolya-matban huszonkilencen vesznek részt.

- Az egyik fő ok, ami miatt itt indítottuk a vállalkozást, hogy az itteni emberek korábban már foglalkoztak kerámiával, az alapok megvoltak, amire lehetett építeni - magyarázta az ügyvezető.

Laczó László polgármester szomorú szívvel emlékezett vissza azokra az időkre, amikor - szerinte részben tudatosan - tönkretették az üzemet, úgymond ki tud többet elvinni belőle alapon.

- Soha nem látott munkanélküliség volt itt 1998 után. Szerencsére jött egy fiatal vállalkozó, megfelelő elképzeléssel arról, hogyan lehetne az épületet hasznosítani. Mindez illeszkedik a település jövőképébe, így ahhoz, hogy a kerámiagyártást tanult és abban tapasztalatot szerzett emberek újra munkához juthassanak, és biztos megélhetésük legyen - mondta a polgármester. Hozzátette: az egyik fő probléma, hogy az Őrségben, így Magyarszombatfán sincs olyan tőkeerős vállalkozó, aki felismerné, hogy számtalan lehetőség kínálkozik itt is.

Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese így folytatta:

- Egy őrségi településnek nagyon fontos, hogy huszonkilenc embernek újra van stabil munkahelye. Végre ezek között a falak között megint béke honol, így az üzem fejlődhet, további piacokat szerezhet, s talán újabb munkahelyeket létesít. Egy ilyen fejlesztést öröm támogatni, remélem, egyre több hasonló jellegű vállalkozás felel meg a piac követelményeinek - emelte ki.

Az ünnepség előtt végigjártuk a gyárat, jókedvű emberekkel találkoztunk mindenhol.

- Tavaly szeptemberben kezdtem itt a munkát. Azt mondhatom, hogy visszatértem az üzembe, ugyanis a megszűnése előtt is itt dolgoztam. Utána az őriszentpéteri cipőgyárba mentem el, de onnan is távozni kellett. Majd később hét hónapig az erdészeten voltam. A környéken kevés a munkalehetőség, Csesztregen lehet dolgozni három műszakban, de itt egy műszakban hasonló nagyságú pénzt lehet keresni - mondja egyikük.

Egy másik asszony ugyancsak az említett cipőgyárban, majd Nagyrákoson dolgozott. - Kilenc hónapig voltam munkanélküli, nagyon jó, hogy újra megnyitott a gyár - lelkendezik.

Egy harmadik hölgy annak örül, hogy gyesről visszaérkezve a munka világába egyből talált állást.

- A párom is itt dolgozik, Magyarszombatfa-Gödörházán élünk, így szerencsére nem is kell sokat utazni a munkahelyünkre. És mivel csak egy műszak van az üzemben, többet lehetünk a gyermekünkkel - örvendezik az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!