Belföld

2008.04.21. 02:29

Középkori időutazás

Körmend - Középkori időutazást tehettek mindazok, akik szombaton ellátogattak a Batthyány kastély udvarára. A reneszánsz forgatagban Mátyás király és Beatrix királyné, valamint udvartartásuk is megjelent.

Bajdó Bettina

A reneszánsz évi programsorozat második eseménye szombat délelőtt tízkor kezdődött a városi kiállítóteremben. Hej, tulipán, tulipán... címmel nyílt virágkiállítás a falak között. Helyi virágkötők, virágárusok színesebbnél színesebb kompozícióit tekinthették és vásárolhatták meg a látogatók. A megnyitó után dr. Szabó István, a Nemzetközi Clusius Szövetség magyarországi elnöke Clusisus és a reneszánsz növényvilág címmel tartott különleges előadást az érdeklődőknek. Délelőtt főként a fiataloké volt a főszerep, mivel a színházteremben regionális gyermeknéptáncos bemutatót tartottak. Ezalatt a várudvar átváltozott a Matthias Rex Hagyományőrző Egyesület segítségével, s a középkori táboréletet tárta a látogatók elé. Az egyik sarokban egy játszótér is helyet kapott, így akinek kedve volt, az kipróbálhatta, hogy milyen érzés kalodába tenni a fejét, de sisakban és páncélban akár meg is küzdhettek egymással a bátor harcosok. Délután háromra teljesen benépesült a várudvar, rengetegen várták a királyi párt érkezését.

A színpadon a királyné udvarhölgyei és a király fekete seregének apró lovagjai álldogáltak türelmesen. Amíg mindenki a nagy eseményre várt, addig dobszó, s zászlóforgatás szórakoztatta a közönséget, majd törvényhirdetés következett.

- Budáról érkeztem törvényt hirdetni, remélem, szavamat mindenki megjegyzi - hangzott fel hirtelen a mondat, melyre mindenki felkapta a fejét. - Szent György havának 19. napján, azaz a mai napon, Mátyás király és Beatrix királyné Körmendre érkezik, ezért a város apraja-nagyja gyülekezzék a kastély udvarán. Aki ezt a parancsot megszegi, az mézben hempergettessék meg és méhek őrizésére ítéltessék.

A fenyegető szavak után az összegyűlt tömeg együtt kiabálta a Vivát a királynak, éljen az igazságos! mondatot, majd a Batthyány lovasbandérium tűnt fel a kastély udvarán, mögötte pedig díszes hintón érkezett a várva várt vendég. Először Beatrix királyné szállt le a hintóról, egy maszkos alakkal, majd mindketten a színpadra siettek, ahol kiderült, hogy nem Mátyás király sétál a királyné jobbján, hanem csak az udvari bolond érkezett meg. Miután az apró csínytevés lelepleződött, Mátyás király is előkerült a tömegből. Az Igazságos rögtön helyet is foglalt a trónján, majd a város bírája, Bebes István polgármester átadta neki Körmend kulcsát.

- Királyom, életem és a városom a kezedbe ajánlom - hajtotta meg fejét a polgármester. - Bár a kulcs kissé rozsdás, de ennek ellenére kérlek, segítsd a városom az előttünk álló úton.

A bírói gesztus után többen, a népmesékből ismert alakok is tiszteletüket rótták le a király és királyné előtt. Eljött például az igazmondó juhász, aki az aranyszőrű juhát feketére cserélte le, de itt volt a boros leány is, aki a lyukas korsót is megfoltozza, ha a király kifordítja neki. Mátyás király a Kinizsi sört is megkóstolhatta, melyet stílusosan egy malomkőről kínáltak neki, de azt az ágyút is megszemlélte, mellyel egykor Bécs büszke várát lőtték. Kutyákat is mutattak Mátyásnak, mivel úgy hírlett, hogy hamarosan Budán lesz kutyavásár. Miután oly sokan fejet hajtottak a királyi pár előtt, eskütétel következett, melyben mindenki megfogadta, hogy idén a várost hűen szolgálja, s a király minden parancsát követi.

A fogadalom után a király és a királyné úgy döntött, hogy udvartartásával együtt megnézi a várost, így hát aki tehette, az hintóra és szekérre szállt, s elindult a felvonulás. A várudvartól a Mátyás király utcáig tartott a menet, melyet sokan gyalog is elkísértek. A félórás séta után a várudvarra visszatért, megfáradt menetet zsíroskenyér és langalló várta, hogy a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes esti műsorára mindenki visszanyerje erejét.

Tóth Judit főszervező elmondta, hogy a reneszánsz programok nem értek véget, a királynak és a királynénak még fontos szerepe lesz ebben az évben. Legközelebb júniusban, Szent Iván éjszakáján látogatnak el a városba, hogy lakodalmat üljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!