Belföld

2008.04.05. 02:29

Műemléki vásár

Kőszeg - Egy Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég az egyetlen tagja annak a kft.-nek, amelyre átruházták a Kőszegen ledózerolt posztógyári rész tulajdonjogát. A földhivatalnál kiderült: a tulajdoni lapon nincs, nem is volt műemléki bejegyzés az ingatlanra.

Némethy Mária

A földhivatali tulajdonlapon jelenleg is az áll: a Kötex Kft. a tulajdonosa az ingatlannak. Korábbi tulajdonosa, az önkormányzat által kiírt pályázat nyertese, az Ipari Park Kőszeg Kft. 2008. március 18-án - egy nappal az illegális ledózerolás előtt - adta el a Kötex Kft.-nek az ingatlant, ez viszont március 20-án passzolta tovább a Mortimer Hungary Kft.-nek.

Az első vevő a hárommillió forintos törzstőkével alapított kőszegszerdahelyi Kötex Kft., amelynek egyetlen tagja és ügyvezetője a 26 éves kőszegi Kovács Szabolcs. A második vevő a horvátzsidányi székhellyel rendelkező Mortimer Hungary Kft. 2007 novemberében alakult, ügyvezetője egy horvátzsidányi lakos, Görög Zoltán. Kőszegi üzleti körökben egyik kft. vezetőjét sem nagyon ismerik, illetve vagyontalannak ítélik. (A hvg a horvátzsidányi ügyvezetőt majd- nem hajléktalan férfiként említi.) A Mortimer-cég egyetlen tagja pedig a Seychelle-szigeteken - ugyancsak 2007 novemberében - bejegyzett társaság, a Mortimer Properties Inc. Utóbbi tulajdonosai - lévén, hogy off-shore cégről van szó - ismeretlenek.

Március 20-án sürgősséggel érkezett a földhivatalhoz tulajdonjogi bejegyzés iránti kérelem az új vevőtől, a Mortimer Hungary Kft.-től, de azt már nem jegyezte be a földhivatal (az előírások szerint 30 napja lett volna rá), de széljegyként olvasható.

Ezért a több mint egyhektáros terület tulajdonosa ma is a Kötex Kft.

A földhivatali tulajdoni lapon nem szerepel az (egykori) épület műemléki védettsége, noha Kőszeg egyetlen ipari műemléke ideiglenes védettséget élvezett. 2005-ben indították meg az ügyben az eljárást, országos védettségű műemlékké nyilvánítása pedig folyamatban volt. Erről már korábban nyilatkozott lapunknak Fiegler András, az ügyben rendőrségi feljelentést tevő Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője. Most kérdésünkre elmagyarázta: az ideiglenes védettség tartalmában ugyanaz, mint a műemléki védettség, csak míg utóbbi meghatározatlan időre szól, addig az ideiglenes védelem egy évig áll fenn, és meghosszabbítható további egy évig. Azaz addig, amíg a teljes védettséget meg nem kapja az ingatlan. Tehát az ideiglenesség nem jelent hátrányt, ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rá, mint a végleges védettséget élvező műemlékekre. A tulajdonost a védelemről a kőszegi esetben is kiértesítették.

A ledózerolt ipari csarnokot és a hozzá kapcsolódó víztornyot tavaly nyáron helyezték ideiglenes műemléki védelem alá. Arra a kérdésünkre: mivel a tulajdoni lapon nem állt bejegyzésként ez a körülmény, elképzelhető-e, hogy a tulajdonosváltások miatt az új tulajdonos a műemléki védelemről nem tudván, valójában ártatlannak bizonyulhat a ledózerolás ügyében, Fiegler András határozottan nemet mond. Ugyanis a mindenkori tulajdonosnak kötelessége erről a fontos - ingatlanok esetében nem kis kötöttséget jelentő - körülményről tájékoztatni az új tulajdonost. Ha nem teszi, akkor ő a felelős azért, ha bármi baj történik.

A kőszegi esetben ez nem állt fenn, mert a Kötex Kft. - a tulajdoni lapon szereplő jelenlegi tulajdonos - tudott erről a körülményről, hiszen kétszer is bontási engedélyért folyamodott az örökségvédelmi hivatalhoz (s nem a kőszegi polgármesteri hivatalhoz).

A rendőrség tehát a jövő héten részletes tájékoztatást ad az ügyben. Laptársunk, a hvg viszont közölte: az illegális, országos figyelmet kiváltott bontás után őrizetbe vettek egy szombathelyi férfit, akit azóta szabadlábra helyeztek. Az ügynek négy gyanúsítottja van, mindannyian Vas megyei lakosok, szabadlábon védekezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!