Belföld

2008.04.26. 02:29

Rendőrségi ízelítő

Szombathely - A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság udvarán tegnap rendőrnapot tartottak. Az érdeklődők látványos bemutatók és sok szórakoztató program között válogathattak.

Bajdó Bettina

- A rendőrnapot 1992 óta rendezik meg minden évben április 24-e környékén, ez a nap ugyanis a magyar rendőrség védőszentjének, Szent Györgynek a napja - kezdte beszédét a vezető. - Régi szokás, hogy a szervezetek védőszentet választanak maguknak, hozzá fordulnak a nap elején, és neki köszönik meg este az aznapi munkát. Szent Györgyről számtalan legenda ismert, nagy tisztelet övezi. A szervezetünk egyidős az állammal, mindig is a belső rendet védtük. Úgy gondolom, hogy a működésünkhöz nélkülözhetetlen a bizalom. Ahhoz, hogy ezt elnyerjük, példamutatónak és törvénytisztelőnek kell lennünk. A mai nap nagyszerű alkalom arra, hogy bepillantást adhassunk az életünkbe, hogy mit és hogyan csinálunk. Ehhez mindenkinek jó szórakozást kívánok.

A rövid köszöntő után a vezető átadta a terepet a bemutatók résztvevőinek. Elsőként a robbanószer- és drogkereső kutyák adtak ízelítőt a munkájukból. A nézők megtudhatták, hogy a kutyavezető kézzel jelez az ebnek, hogy hol és merre keresse a robbanószert. Abban az esetben, ha a kutya talál valamit, passzívan jelez a gazdájának, vagyis ilyenkor arra a helyre nyomja az orrát, ahol szagot fogott. A kábítószer-kereső kutyák ellenben aktívan jeleznek, azaz elkezdenek kaparni, ha drogra bukkannak. Ebből is kaptak egy kis ízelítőt a nézők tegnap délelőtt, egy kocsiba rejtett marihuánás csomag segítségével. S hogy még látványosabb legyen a bemutató, a kutyának öt táskából kellett kiválasztania azt az egyet, amelyikbe a drogos csomagot rejtették a rend őrei. A nézők a sikeres akciót hatalmas tapssal jutalmazták. A kutyás bemutató után következett a kommandósok látványos akciója, mely hatalmas sikert aratott a nézők között. A kommandósok bemutatták, hogyan fognak el egy bűnözőt, és hogyan zajlik egy kábítószercsempész autós üldözése. A gyerekek tátott szájjal nézték végig az akciót, többen meg is jegyezték, hogy ilyet bizony még csak filmben láttak. Egyesek tanácsokat is adtak a kommandósoknak, hogy hogyan kell a bilincset rátenni a bűnöző kezére, s volt, aki megjegyezte, hogy ő a bűnöző lábára is tett volna. A csempészek hatástalanítása után a szórakozásé lett a fő szerep. Elkezdődött a mini-KRESZ Pindúr-pandúr ki mit tud megyei vetélkedője, s további látványos bemutatók is vártak a nézőkre. A tűzoltóság is a helyszínre vonult, így aki felülről szerette volna szemlélni a várost, az az emelőkosaras gépjármű segítségével ezt is megtehette. Nagy feltűnést keltettek a körmendi Vasparipa Egylet csillogó veterán motorjai, a legnépszerűbbnek pedig az az 1985-ben gyártott Lada 1200-as gépjármű bizonyult, melynek kilincsét nemcsak a fiatalok, hanem az idősek is egymás kezébe adták. A délután négyig tartó rendezvényen volt még bűnmegelőzési bemutató, de a gyerekek nagyon élvezték az ujj-, tenyérlenyomat és fantomképkészítést, valamint a kerékpáros ügyességi versenyt is. A jó hangulatot fokozta a mazsorettek és a néptáncosok előadása, a karatésok és az aerobikosok műsora is. Délután Anita is a színpadra lépett, s közel félórás éneklésre ösztönözte a nézőket. A rendőrnapon kutyás bemutatót és kommandós bevetést is láthattak a nézők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!