Belföld

2008.04.03. 02:29

Társulati névsorolvasás

Szombathely - Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója tegnap sajtótájékoztatón mutatta be társulatát. Közben szenvedéllyel utasította vissza azokat - a közgyűlési ellenzéktől származó - támadásokat, amelyek megkérdőjelezik a HEMO alkalmasságát.

Ölbei Lívia

Szabó Tibor (Tibke) a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházból, Bocsárdi László rendező keze alól érkezik, a sepsiszentgyörgyi-nemzeti színházi együttműködésben létrehozott Lear király előkészületei során került közelebbi ismeretségbe Jordán Tamással. Szerémi Zoltán Veszprémből készül ideszerződni. A szombathelyi társulat tagja Tóth Ildikó - a nagy zsákmány -, Trokán Péter - nem tudom, mióta ismerem, a Nemzetiben Alföldi Róbertnek nem volt szüksége rá -, Vass Szilárd - őt a Savaria Karneválon, a Karneválszínház és az Atlantisz előadásaiban jegyezhette meg a közönség. Végül, de nem utolsósorban ideszerződött Vlahovics Edit, aki a színházbarát egyesületi hőskorban szintén dolgozott már Szombathelyen: a Dürrenmatt-előadásban. Szerepre várható Domokos László, Szabó Győző, Sztankay Orsolya és Tamási Zoltán.

A sajtótájékoztatón Kiss Mari elmondta, hogy számára a színház igazgatójának neve jelenti az abszolút garanciát: Mélyen hiszek Jordán Tamásban. Nem azért jön Szombathelyre, hangsúlyozta, mert Budapesten nem volnának feladatai (sőt: elkényeztetett színésznő), viszont hosszú ideje vágyik valami színházilag újra, valami másra. Ezért vált meg a Madách Színháztól is. És ha már az élet úgy hozta, hogy - bár anno hívta Zsámbéki Gábor, aztán Gothár Péter - sose lehetett társulati tag Kaposváron, most Szombathelyen Jordán Tamással megpróbálja: Az embernek egyszer meg kell tennie, amire vágyik.

A nagyszerű sepsiszentgyörgyi színházból érkezik Szombathelyre a nagykárolyi születésű Szabó Tibor, aki szintén elmondta, hogy számára Jordán Tamás neve biztosíték arra nézvést, hogy itt valami jó történik. Amikor pedig délelőtt körbejártuk a Március 15-e téren a sportházat, és megláttam a - Nagykárolyra emlékeztető - platánfákat, tudtam, hogy hazajöttem. Úgyhogy most itt vagyok.

A színház rendezője lesz Dömötör Tamás, dramaturgja Duró Győző, művészeti titkára Pap Kriszta, állandó rendező-asszisztense Kapornaki Rita. A filmstúdiót Mátis Inez vezeti. Simon Ottó fővilágosítóként dolgozik. A Thea-tér - közönségszervezés stb. - vezetője Czenki Zsuzsa, titkára Csatlós Renáta. Jordán Tamás ismét hangsúlyozta, hogy a színészek augusztusban Szombathelyre költöznek, a - kedvezmény nélkül - bérelhető színészlakásokról még folyik az önkormányzati egyeztetés. Jordán Tamás szenvedéllyel beszélt arról, hogy az egész városnak szeretne színházat csinálni. Emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés teljes egyetértésben döntött múlt év szeptemberében a színházalapításról, az eufória elmúltával viszont szomorúan tapasztalja, hogy a színház gyakran kicsinyes politikai csatározások tárgyává válik. A HEMO színházi alkalmasságával kapcsolatban az ellenzék részéről még mindig fölmerülő kételyekre úgy reagált: a város rábízta a helyválasztást, ő pedig - szakmai egyeztetések után - a HEMO-t tartotta a legmegfelelőbbnek. Várhatóan augusztusban kezdődik az átépítés, a társulat 2009 elején kezdheti meg ideiglenes helyén a munkát. A Március 15-e téri új színház tervezésére pedig hamarosan kiírja a város a tervpályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!