Belföld

2008.05.10. 02:29

A kutya ugat, fizetni más fog

Szombathely (kor) - Úgy tűnik, vége az aranykornak, eztán bármi várhat a kóbor ebekre. Egy osztrák alapítvány elunta, hogy jótetteiért még neki kell fizetnie. Éves átlagban milliókról van szó.

Kozma Gábor

Grünceisz Antal, az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett gyepi vezetője határozottan leszögezi: az intézménynek nem feladata a kóbor ebek befogásán túl a tartás. A törvényi előírások szerint mi járványmegelőzési, eltakarítási, befogási feladatokat látunk el. Azaz közegészségügyi eljárások betartásán ügyködünk. Humánus okokból azonban mentjük azt, amit a felelőtlen kutyatulajdonosok elkövetnek. Vagyis gazdát keresünk az elhagyott ebeknek.

Így találtak rá az említett alapítványra, amely elviszi a telepről a gazdátlan jószágokat. Ennek ára van. Egy-egy kutya kötelező oltási, szállítási, útlevél-kiállítási, chipellátási költsége most pontosan 10 ezer forint. A jótevő osztrákok ezt eddig lenyelték, de a levél azt jelzi: elegük volt. Eddig az volt, hogy jöttek, és vitték a kutyákat, kifizették a pénzt. Csakhogy egyre növekszik a kóbor kutyák száma Szombathelyen. Tavaly már 368-at fogtunk be, idén hasonló a tendencia , így a telepvezető. Könnyű kiszámolni, hogy ez évente 3-3,5 millió forint kiadást jelent annak, aki ráadásul jót tesz a várossal. Ha ehhez vesszük a munkabért, a kinti elhelyezési költségeket, akkor jó 5 millióról van szó. Amit valójában az önkormányzatnak kellene, illetve kell majd kifizetnie. Vagy marad az altatás, de ez sem sokkal olcsóbb. Ekkor egy-egy ebre 7 ezer forint jut, és ott az erkölcsi kár.

Akkor mi lehet a jó irány? Egy szakértő szerint a chipbeültetés, ami azonosítaná a gazdát. De leginkább az, ahogy fogalmazott, hogy aki magát kutyatartóvá lépteti elő, az fel is nőjön a feladathoz . A mai gyepmesteri telepet rengetegen úgy tekintik, mintha kutyamenhely is lenne, pedig nem az

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!