Belföld

2008.05.15. 02:29

Forró égetővita

Szentgotthárd (pg, szp) - Forró hangulatú lakossági közmeghallgatást tartott tegnap a környezetvédelmi minisztérium a tervezett égetővel kapcsolatban a beruházó, a BEGAS AG részvételével is a Széchenyi iskola tornacsarnokában.

Szenkovits Péter

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az úgynevezett Espoo-i Egyezményben foglaltak szerint rendezte meg a közmeghallgatást a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégetővel kapcsolatban tegnap este a SZOI Széchenyi iskola tornacsarnokában, ahol hozzávetőleg kétszázötvenen gyűltek össze. Osztrák, magyar környezetvédelmi illetékesek, tiltakozó civil szervezetek is részt vettek; a győri székhelyű Reflex Környezetvédő Egyesületet és a Pronas Civil Egyesületet seregnyien képviselték. Parlamenti pártok környezetvédelmi szakértői is megjelentek. Meghívást kapott a beruházó osztrák BEGAS AG is.

Lábdy Miklós, a szombathelyi székhelyű Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője a közmeghallgatás elengedhetetlen voltáról is szólt. (Folytatás a harmadik oldalon)

Elmondta, hogy Ausztria és Magyarország is tagja az úgynevezett Espoo-i Egyezménynek, amely előírja, hogy közmeghallgatást kell tartani határon átnyúló beruházás kapcsán. A magyar félnek azonban nincs vétójoga, csupán véleményezési joga van, amit ebben az esetben az adott osztrák hatóság az engedélyezési eljárás során figyelembe vehet.

Kalas László moderátor külön köszöntötte Haraszthy László környezetmegőrzési szakállamtitkárt, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, a Fidesz környezetvédelmi ügyekben járatos képviselőjét, Márkus Ferencet, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját, majd ismertette az este játékszabályait . Kinek-kinek két-két perc jutott a mondandójára vagy kérdésére, kételyének megfogalmazására, illetve a válaszadásra is.

Bencsics Attila, a már említett szombathelyi felügyelőség osztályvezetője az Espoo-i Egyezmény lényegét vázolta fel, megjegyezve azt a magyar véleményt is, hogy a tervezett égetőt a határtól távolabb kellene felépíteni; a magyarok készen állnak az osztrákokkal való további konzultációra.

A beruházó BEGAS AG részéről Martin Hühner szakértő leszögezte, hogy ez a mostani lakossági fórum nem engedélyezési eljárás, hanem információcsere. A hulladékégetőre az engedélyt az osztrák illetékes hatóság adja ki. A szemétégetőt a legkorszerűbb technológia fogalmával jellemezte, amikor az osztrák normák értékeit akarta összehasonlítani a tervezett beruházással, hatalmas dobolásba kezdett a nézőtéren néhány tiltakozó. Utóbb tizenhárom, általuk figyelembe vett szempontot sorolt fel, köztük az emberre, az állatra, a növényekre, a levegőre vonatkozóakat.

Szentgotthárd nevében Bugán József alpolgármester köszöntötte a fórum résztvevőit, köztük a magyar szaktárca államtitkárát, Haraszthy Lászlót, valamint számos civil szervezetet, elsősorban a Pronast, a Humust és a Reflexet, valamint a szlovén és osztrák zöldek képviselőit. A két szomszédos ország szakminisztériumai nem képviseltették magukat a tegnapi fórumon. Bugán József egy személyes élménnyel vezette föl az egyéni felszólalásokat, egy olyan házhoz hasonlította Szentgotthárdot, amelynek utcafrontja rendezett, tiszta, hátul viszont limlom, szemét borítja a telket.

Ezután a Pronas képviselői vették át a szót. Az első felszólaló azt kérdezte, van-e garancia arra az égető megépülése esetén, hogy ha elértéktelenednek a város ingatlanjai, ezt kárpótolja-e a BEGAS. A BEGAS kitérő választ adott, mondván, hogy a beruházás megfelel minden EU-s előírásnak. Amit hangos fütty- és dobszó követett a nézők részéről. A BEGAS képviselője hozzátette, hogy Ausztriában több hasonló égetőmű működik, és ő is egy ilyen üzem közelében lakik. Ő maga biztos benne, hogy nem kell tartaniuk a szentgotthárdiaknak az életminőségük romlásától. Szintén Pronas-os felszólaló állította, hogy a közös ipari park biomassza üzemében már most is szemetet égetnek. A közönség soraiban élénk tetszést kiváltó felszólalásra a BEGAS szintén kitérő választ adott, és csak azt ismételgette, hogy a beruházás megfelel a legszigorúbb EU-s előírásnak is. Egy felszólaló udvariatlanságnak nevezte, hogy közvetlenül az országhatárra terveznek szemétégetőt, amire a beruházó cég így válaszolt: azért építik meg itt a projektet, mert itt van szükség energiára.

A fórumra, amely lapzártakor még tarott, visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!