Belföld

2008.05.14. 02:29

Leparkolt a projekt

Szombathely - Az ellenzék heves támadást indított a városvezetés ellen, mert a Kőszegi utcai tömbbelsőben késik a parkolóház - pontosabban parkolólemez - építése.

Peltzer Géza

A közgyűlés Fidesz-csoportja a múlt héten két sajtótájékoztatót is tartott az ügyben. Az elsőt a helyszínen, amelynek témája azt volt, hogy szerintük már semmiképp sem épülhet meg a novemberi határidőre a Kőszegi utca-Király utca közötti területen tervezett parkolólemez (a parkolólemez olyan parkolóház, amelynek teljesen nyitottak az oldalai, teteje fedett, homlokzata gyakorlatilag nincsen, pusztán a szerkezetileg és a balesetvédelem miatt szükséges elemek alkotják, így az átszellőzés a maximális felületen történik). Ekkor a sajtón keresztül üzenve Czeglédy Csaba alpolgármester közbenjárását kérték a projekt megvalósulásához. Ebben természetesen van jó adag irónia, hiszen köztudott, hogy az alpolgármester a befektetőkkel üzleti kapcsolatban áll. (Ezt elmondta lapunknak is, majd a sajtószóvivőn keresztül később pontosított: üzleti kapcsolatban állnak, de ez a kapcsolat nem érinti a parkolólemez-projektet.) A második sajtótájékoztatót a Szova (Szombathelyi Vagyonhasznosítási és Városgazdálkodási Zrt.) székháza előtt tartotta a Fidesz. Ekkor már azt állították, igencsak félő, hogy a város többszörös áron vissza fogja vásárolni a területet az alpolgármester üzlettársaitól. Bejelentették, hogy feljelentést egyelőre nem tesznek, de leszögezték a sajtó előtt, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek átadják a rendelkezésükre álló összes, az üggyel kapcsolatos dokumentumot vizsgálat céljából.

A Fidesz indoka egy kissé nyakatekert, szó szerint így hangzik: Fennáll a lehetősége annak, hogy hűtlen kezelés bűncselekményi tényállása kísérleti szakaszba lépett.

A Kőszegi utcai tömbbelsőt 2005 novemberében nyilvános liciten, kikiáltási áron, nettó 53 millió 920 ezer forintért adta el a város a budapesti ITP-Royal Ingatlanforgalmazó, Építő és Szolgáltató Kft.-nek. A pályázati kiírás szerint a területet a nyertes pályázó az adásvételi szerződés megkötésétől számított három éven belül köteles beépíteni. Az ingatlanon kizárólag személygépkocsi tárolására szolgáló épület, úgynevezett parkolólemez létesíthető. Ehhez a város ingyen átadta a Biotektúra Kft. által 2000-ben elkészített, parkolólemez építésére vonatkozó engedélyezési és kiviteli tervet, bár ezzel nem sokra ment a kft., mert az új tulajdonos a hatóságokkal nem tudta elfogadtatni. Azóta eltelt három év, és a területen a régészeti feltáráson kívül szemmel láthatóan semmi nem történt. Történt viszont más: a Fidesz szerint az ITP idén az év elején kiírt egy pályázatot a leendő parkolólemez működtetésére, a pályázati tervdokumentációt a Szova is megvásárolta, és elemzést is készített. Az anyagban többek között az is szerepel szerintük, hogy a városnak vissza kellene vásárolnia a területet 110 millió forintért. (Ezt a Szova vezérigazgatója, Kovács Előd viszont határozottan cáfolta.) A következő felvonás: márciusban a Szova kiírt egy közbeszerzési eljárást fél hektárnál nagyobb belvárosi területre, amely alkalmas parkolóház építésére. (A cég számára a közgyűlés előírta, hogy a parkolási díjból idén várhatóan befolyó többletbevételt - 30-35 millió forintot - belvárosi vagy lakótelepi parkolóhely-bővítésbe köteles visszaforgatni.) A cég vezérigazgatója elmondta: egyetlen pályázat érkezett be, az ITP-Royalé, amely 147 millió forintról szólt. Ezt tartalmi és formai okok miatt érvénytelennek nyilvánították. Hogy ezeken mit ért, nem részletezte, de azt elmondta, a vételárig az elbírálás során el sem jutottak. Arról továbbra se mondtak le, húzta alá a vezérigazgató, hogy parkolókat hozzanak létre a belvárosban, illetve a lakótelepeken, ezért újabb pályázatot írnak ki, hogy területet szerezzenek. A Szova azonban nem parkolóházban, inkáb felszíni parkolókban gondolkodik. A Bürü utcai terület elvileg megfelelne, de amíg a szomszédságában levő üzletközpont és a volt cipőgyár területének ügye nem rendeződik, és stratégiai városrendezési döntések nem születnek meg, ezzel nem számolhatnak.

Megkerestük az ITP-Royal ügyvezetőjét is, aki írásban válaszolt kérdéseinkre. A fenyegetően közeledő novemberi határidőről kifejtette: Valóban nem fog elkészülni 2008 novemberére a parkolólemez Szombathelyen. Ennek okairól és az ügy jelenlegi állásáról Szombathely MJV Önkormányzata nemrég kért társaságunktól egy részletes tájékoztatást, amelyet hamarosan meg fogunk küldeni részükre. Tekintettel arra, hogy velük állunk jogviszonyban, ezért elsőként az önkormányzatot kívánjuk tájékoztatni a jelenlegi helyzetről. Amennyiben ők ennek publicitást kívánnak adni, akkor ennek részünkről nincs akadálya. Firtattuk a cég eddigi, a projekttel kapcsolatos költségeit. Erre az ügyvezető kifejtette: A projekttel kapcsolatban számos költség merült fel, amelyekről - tekintettel arra, hogy gazdasági társaságról van szó - részleteiben nem kívánok nyilatkozni. Azonban, ha azt mondom, hogy Savaria belvárosában egy félhektáros terület régészeti feltárását kellett elvégeznünk, illetve egy 264 férőhelyes parkolólemez komplett tervdokumentációját készítettük el - hogy csak a legnagyobb tételeket említsem, akkor nem csak a szakemberek tudhatják, hogy több tízmilliós nagyságrendről beszélünk. A tények ismeretében teljesen reálisnak tartom, hogy amennyiben mégis mi valósítjuk meg a beruházást, akkor az önkormányzat meghosszabbítsa az eredetileg adott három évet. Azt is megkérdeztük az ügyvezetőtől, mi a terve az ITP-nek a telekkel. A válasz: Nem kívánjuk mindenáron eladni a projektet. Azért hangsúlyozom, hogy projektről és nem telekről van szó, mert néhány héten belül építési engedélyünk lesz a már említett parkolólemezre, azaz a három éve vásárolt telken értéknövelő beruházást hajtottunk végre, elkészíttettük a terveket egy olyan parkolólemezre, amely háromszintes, az alsó szintje félig a földbe lenne süllyesztve, és előkészítettünk mindent ahhoz, hogy ott hamarosan megindulhasson a kivitelezés - így az ügyvezető. Majd hozzátette: Az ingatlanpiacon járatosak tudják: nem minden beruházást az valósít meg, aki azt annak idején megálmodta. Ha jön közben egy vevő, egy új lehetőség, akkor menet közben is kiszállnak a befektetők a beruházásból. Természetesen, amennyiben a projektet eladjuk időközben, a ráfordításainkat is felszámítjuk.

A Czeglédy Csabához fűződő kapcsolatról csak ennyit közölt Varga Gábor: Tény, hogy van olyan vállalkozás, amelyben dr. Czeglédy Csaba az üzlettársam, az ITP-Royal Kft. nem ilyen. Számos vállalkozásban érdekelt vagyok; sajnálatosnak tartom, hogy bármilyen személyi átfedés ilyen sajtóvisszhangot szül. 2005-ben az önkormányzat pályázati felhívására jelentkeztünk, s nyílt liciten személyesen én tettem ajánlatot a telekre. Aki többet adott, az nyert - így nekünk adta el az önkormányzat a telket.

A cégnek a Szova közbeszerzési pályázatán történő szereplését az ITP-Royal ügyvezető igazgatója nem kívánta kommentálni.

Időközben eltelt három év, de a régészeti feltáráson kívül más nem történt a területen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!