Belföld

2008.05.16. 13:16

Népszavazás lesz az eltörölt pénztártörvényről?

<b>Budapest</b> - Az Országos Választási Iroda arról tájékoztatott, hogy elég aláírás gyűlt össze az Albert-házaspár kezdeményezésére az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazás kiírásához. A 3,7 milliárd forintba kerülő népszavazást az ősszel lehet megtartani. A pénztártörvény azonban addigra hatályon kívül kerül – így a népszavazás értelmetlenné válik.

nincs nev

Egy héttel ezelőtt Székely Tamás egészségügyi miniszter már benyújtotta a parlamentnek a februárban elfogadott pénztártörvény hatályon kívül helyezéséről szóló javaslatát – olvasható az Indexen. Ez a törvény tette volna lehetővé magáncégek megjelenését a 22 egészségbiztosítási pénztárban. 

Székely javaslata tartalmazza a 22 egészségpénztár jogutód nélküli megszüntetését is. A népszavazás tehát így értelmét veszítheti. Rytkó Emíla, az Országos Választási Iroda vezetője korábban azt mondta, a hitelesítés után már nincs törvényes lehetőség a népszavazási kezdeményezés leállítására, így a 3,7 milliárd forintba kerülő referendumot meg kell tartani. 

Az újabb népszavazást legfeljebb az késleltetheti, ha az Országgyűlésben valaki ismét megtámadja a kezdeményezést, és az megint az Alkotmánybíróság elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!